Marnowanie żywności powoduje wzrost jej cen

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2014 15:26
W Polsce wyrzuca się około dziewięciu milionów ton produktów spożywczych rocznie - alarmuje Maria Kowalewska z Banku Żywności. Jak ograniczyć takie marnotrawstwo?
Audio
  • Maria Kowalewska z Banku Żywności o gospodarowaniu produktami spożywczymi (Czwórka/Europejski Lunch (Euranet) )
Zakupy w sklepie spożywczym
Zakupy w sklepie spożywczym Foto: Glow Images

W naszych domach rosną zapasy produktów, których często nie jesteśmy w stanie przejeść. Zwykle trafiają one na śmietnik, ponieważ skończył się okres ich przydatności. - Okazuje się, że nie jest problemem nadmierny zakup jedzenia, tylko nieumiejętne przechowywanie - mówiła w Czwórce Kowalewska.

Najczęściej wyrzucamy chleb oraz warzywa i owoce. Tymczasem, zachowanie ich świeżości wcale nie jest trudne. - Na przykład pieczywo można zamrozić, najlepiej pokrojone na mniejsze porcje - radziła. Sposobem na oszczędne gospodarowanie jest też dzielenie się zakupionymi produktami z innnymi.

Jak jeszcze możemy oszczędzać żywność i pieniądze? Zapraszamy do wysłuchania nagrania calej rozmowy

***

Tytuł audycji: Europejski Lunch
Prowadzili: Katarzyna Kornet, Joachim Ciecierski
Gość: Maria Kowalewska z Banku Żywności
Data emisji: 24.11.2014
Godzina emisji: 13.00

(pkur/kd)

Czytaj także

Na SGGW wyhodowano mini kiwi. Świetnie sprawdza się jako przekąska

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2014 10:52
- Mini kiwi jest prawdopodobnie znane wszystkim działkowcom i właścicielom przydomowych ogrodów, bo często jest używane jako roślina ozdobna. Natomiast dotychczas nikt w Polsce nie uprawiał go na plantacjach, jako rośliny czysto sadowniczej - mówił w Czwórce dr hab. Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa SGGW.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak żyć ekologicznie i zarazem ekonomicznie? "Wykorzystujmy każdy okruszek"

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2014 15:00
Jak przyrządzać posiłki smaczne i zdrowe, a przy okazji bezpieczne dla portfela? - Warto znać tricki, dzięki którym będziemy potrafili wykorzystać wszystko to, co mamy - przekonuje Maria Brzozowska, tłumaczka i członek teamu amerykańskiego kucharza Jamiego Olivera.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Na zakupach nie szukamy już najtańszych produktów spożywczych

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2014 16:24
Polacy coraz częściej przy wyborze produktów żywnościowych kierują się jakością. Sięgają po dobre artykuły, ale w korzystnej cenie – mówi Andrzej Faliński z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.
rozwiń zwiń