Przepis na długowieczność. Jak to robią w Japonii?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2017 11:39
Japończycy jedzą tak, aby nasycić się jedynie w 80 procentach, a ich śniadanie to kawał porządnego posiłku. - Jesteśmy tym, co jemy, dlatego Japończycy już od małego uczeni są ważnych zasad zdrowia - tłumaczy w Czwórce Alicja Than, japonistka i restauratorka.     
Audio
  • 16'51
    Alicja Than o zdrowym żywieniu w japońskim stylu (Dzień Kobiet/Czwórka)
Od lewej: Karina Terzoni, Alicja Than i  Aleksandra Jasińska w Czwórce
Od lewej: Karina Terzoni, Alicja Than i Aleksandra Jasińska w CzwórceFoto: Czwórka

Przyczynkiem do dyskusji na temat japońskich metod na zdrowie jest książka "Zdrowy jak japońskie dziecko" autorstwa Naomi Moriyamy i Williama Doyle'a. Już w jej wstępie poznajemy najważniejsze czynniki wpływające na długowieczność Japończyków, a są wśród nich: ruch fizyczny, zmniejszanie stresu poprzez kontemplację, a przede wszystkim zdrowe jedzenie od dzieciństwa. - Sześciomiesięczne dzieci są tam karmione naturalnym ryżem ze szpinakiem - mówi Alicja Than.

Alicja Than W wielu miejscach w Japonii posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych produktów, a ewenementem jest Okinawa. Tam starsi ludzie uprawiają swoje ogródki 

Jak takie zdrowe żywieniowe nawyki wprowadzić na naszym gruncie? - Warto chadzać na lokalny bazarek i kupować świeże produkty. W japońskiej diecie kalorie pochodzą przede wszystkim z warzyw owoców i zdrowych zbóż - przekonuje zaproszona ekspertka. - Niezwykle istotna jest także zmiana nawyków, celebrowanie posiłków i włączenie dzieci w proces ich przygotowania - dodaje.

Obecnie z problemem otyłości zmaga się około 30 procent całej naszej populacji, jednak w najmniejszym stopniu dotyka on Japonii. Słuchając nagrania audycji dowiecie się, dlaczego nie trzymać słodyczy w domu, czemu w Japonii dzieci jedzą posiłki na mniejszych talerzykach, na czym polega kultura przygotowywania pudełek bento oraz jak ćwiczyć elastyczną powściągliwość.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Aleksandra Jasińska i Karina Terzoni

Gość: Alicja Than (japonistka i restauratorka)

Data emisji: 24.02.2017

Godzina emisji: 7.07

jsz/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Cichociemni

Czytaj także

W street foodzie liczy się inwencja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2016 10:11
A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zaradnik domowy. Soda, ocet i sól rozwiążą wszystkie problemy!

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2016 15:00
- To niby prawda stara jak świat, ale o niej nie pamiętamy. I biegamy do sklepu po pachnący rajskim kwieciem detergent do wszystkiego, gdy rozwiązanie mamy w kuchennej szafce - opowiada Kasia Dyna, autorka "Gospodyny. Zaradnika domowego"
rozwiń zwiń