Sól - nasz przyjaciel czy wróg?

Chlorek sodu, czyli znana wszystkim sól, jest częścią ludzkiego organizmu. Niestety spożyty w nadmiarze podnosi ciśnienie i prowadzi do chorób serca.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecieFoto: Glow Images/East News
O Audycji
Tytuł Sól - nasz przyjaciel czy wróg?
Prowadzący Kuniszewicz Patryk
Opis

O negatywnych skutkach przedawkowania soli przekonał się pewien 19-latek, który trafił do szpitala w stanie śpiączki, po tym, jak wypił 250 ml sosu sojowego. Dlatego z solą należy uważać. Na zwiększenie jej dawki możemy sobie natomiast pozwolić w czasie upałów.

- Sól wydzielamy z organizmu razem z potem. Kiedy intensywnie się pocimy, warto pić lekko posolone napoje z elektrolitami, żeby zatrzymywać wodę w organizmie - wyjaśniają eksperci.

Prowadzący wraz z reporterką Justyną Majchrzak przeprowadzają też kilka eksperymentów, które pokazują, w jaki sposób słona woda wypiera różne przedmioty.

Wyjaśniają także, dlaczego na coś drogiego mówi się, że słono kosztuje i czy to prawda, że angielskie słowo salary (pensja) pochodzi od słowa sól.

mg/fbi

Playlista
Tagi
Playlista