Skąd się bierze ostrość w papryce?

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2015 14:30
Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie.
Audio
  • Wyjaśniamy, dlaczego papryczki są ostre (Nawiedzeni/Czwórka)
Ostre papryczki to doskonały dodatek do zup i sosów, trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić
Ostre papryczki to doskonały dodatek do zup i sosów, trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić!Foto: Pixabay (Domena publiczna)

Za uczucie ostrości odpowiada substancja chemiczna nazywana kapsaicyną, która podrażnia błony śluzowe i zakończenia nerwowe. Substancja ta stosowana jest jako gaz pieprzowy.

- Pikantność danego produktu mierzy się w skali Scoville'a. Lekko pikantne papryczki mają 500 jednostek, średnio pikantne - 5 tys., w środku jest np. jalapeño. Z ogólnie dostępnych przypraw najostrzejsze jest habanero - mówi Maciej Bielak-Wolanin z Koła Naukowego Alkahest Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

Z audycji dowiecie się także, czym najlepiej zapić pikantną potrawę, by złagodzić efekt ostrości - wodą, mlekiem czy napojem gazowanym.

***

Data emisji: 6.10.2015

Godzina emisji: 12.00

Materiał wyemitowano w audycji Nawiedzeni.

mg/kul

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

JDabrowsky prezentuje kulinarne ciekawostki

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 10:00
Tym razem Janek Dąbrowski przygotował sporo ciekawych informacji o pizzy, miodzie czy... pożywieniu kosmonautów.
rozwiń zwiń