Konserwanty i barwniki, czyli chemiczna żywność

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2015 11:30
Konserwanty, stabilizatory, emulgatory i barwniki – jakie jeszcze substancje dodatkowe możemy znaleźć w naszej codziennej strawie?
Kupując wędliny na wagę, nie mamy pojęcia, ile chemicznych substancji zawierają
Kupując wędliny na wagę, nie mamy pojęcia, ile chemicznych substancji zawierająFoto: Pixabay

Współcześnie żywność nafaszerowana jest szkodliwymi substancjami. Przykładowo: gdy dodawany do soli antyzbrylacz E536 zetknie się z kwasami trawiennymi, może się wydzielić... cyjanowodór.

Jednak nie każdy składnik zaczynający się od "E" to chemiczny dodatek. Jak zatem namierzyć prawdziwego wroga? Jak czytać etykiety? I czym właściwie jest zdrowa żywność? O tym wszystkim w najbliższej audycji.

***

Na "Się mówi" zapraszamy w poniedziałek (30.03) w godz. 14.00-16.00. Audycję poprowadzi Piotr Firan.

mg/pg

Czytaj także

Śniadanie do pracy - weź sałatkę, nie kanapki

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 12:00
70 procent pracujących Polaków je w pracy drugie śniadanie. To ładny wynik, jednak jak mówią eksperci, nie powinien być to nasz jedyny posiłek w trakcie ośmiu godzin. Warto też zadbać, by tradycyjne kanapki zastąpić innymi propozycjami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odchudzanie dzieci zacznijmy od rodziców

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 17:30
Z jednej strony obsesyjna dbałość o wygląd, z drugiej alarmujące wyniki badań: polskie dzieci tyją najszybciej w Europie i mogą być pierwszym pokoleniem, które będzie żyć krócej niż ich rodzice.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zdrowe odżywianie może stać się niebezpieczną obsesją

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2015 09:00
- Bulimia i anoreksja to wierzchołek góry lodowej - mówił Cezary Orzechowski, psychiatra. Zaburzenia odżywiania łączy jedno, poczucie, że jedzenie to przykra konieczność.
rozwiń zwiń