Wielkanoc z pingwinami. Jak świętuje się na Antarktyce?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2017 14:00
Właśnie wrócili z rocznej wyprawy na Antarktykę, gdzie czas spędzali m.in. w Polskiej Stacji Antarktycznej im. Henryka Arctowskiego na Wyspie Króla Jerzego. Dagmara i Piotr Andryszczakowie opowiedzieli w Czwórce o panujących tam zwyczajach wielkanocnych.
Audio
  • O życiu i zwyczajach świątecznych na Antarktyce opowiadają Dagmara i Piotr Andryszczakowie (Tędy po trendy/Czwórka)
Widok na polską stację badawczą im. Henryka Arctowskiego na Antarktyce
Widok na polską stację badawczą im. Henryka Arctowskiego na AntarktyceFoto: Shutterstock.com/evenfh

Dagmara i Piotr Andryszczakowie Potrawy wielkanocne to m.in. gotowane jajka, zdobione na wszelkie sposoby, czy mazurki z wizerunkami pingwinów lub krajobrazem górskim. Pieczony samodzielnie chleb, a także wędzone wędliny

14 tys. km od Polski świąteczne śniadania niewiele różnią się od tych "na miejscu". - Jednym z nieodłącznych elementów świąt są jajka, a utrzymanie świeżych jaj w warunkach stacji polarnej jest skomplikowane. Przede wszystkim trudny jest już sam transport, bo płyną one statkiem kilka miesięcy wcześniej. Trzeba je wówczas regularnie odwracać "do góry nogami", choćby po to, by móc zrobić z nich potem pisanki - wspominała Dagmara Andryszczak. Jak przyznała, uczestnikom polarnych wypraw podczas świąt najbardziej brakuje bliskich. - W ubiegłym roku staraliśmy sobie to rekompensować wspólnym towarzystwem. Każdy zobowiązał się, że coś przygotuje, tak, by święta wyglądały "prawie jak w domu" - mówiła w rozmowie z Czwórką.

Dagmara i Piotr Andryszczakowie Właściwie wszystkie zwierzęta, od słoni morskich, po pingwiny, podchodziły niemal bezpośrednio pod stację. Nie bały się ludzi, bo na lądzie nie mają naturalnych wrogów. Utrzymywaliśmy je na dystans, ale obserwowaliśmy mnóstwo zachowań i okazało się,, że np. pingwiny białobrewe są bardzo ciekawskie

Jak w świątecznej komunikacji wykorzystywane są stacje radiowe, jak Polacy świętują wspólnie z Brazylijczykami, których stacja badawcza znajduje się nieopodal polskiej, a także, jak w okresie pozaświątecznym wygląda codzienność na Stacji Arctowskiego? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Tędy po trendy

Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Mateusz Kulik

Gość: Dagmara i Piotr Andryszczakowie (podróżnicy, twórcy vloga "Dom pod biegunem")

Data emisji: 16.04.2017

Godzina emisji: 9.05

kd/mz


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Make Life Harder: jesteśmy ofiarami postironii

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 15:20
- Piszemy o wszystkim i o wszystkich. Jesteśmy komentatorami rzeczywistości w przestrzeni słowa pisanego i w tekście najbardziej się sprawdzamy - mówią twórcy "Make Life Harder".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Internet bez obrażania i hejtu według Groovskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2017 14:57
- Kiedyś prowadząc kanał na YouTubie trzeba było się starać. Autorzy mieli swoje treści. Na tym się nie zarabiało, a była to bardziej zajawka. Teraz to poszło w całkiem inną stronę, a na YouTubie można zarobić duże pieniądze - mówi w Czwórce YouTuber i vloger Paweł Murawski, znany także jako Groovski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bezglutenowa Wielkanoc, czyli aquafaba zamiast jajek

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2017 15:58
- W wegańskiej kuchni woda spod cieciorki, czyli aquafaba, jest absolutną gwiazdą. Zachowuje się podobnie do białka kurzego jajka. Ubija się na pianę i można z niej robić pyszne bezy - tłumaczy Weronika Madejska, autorka książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".  
rozwiń zwiń