Jesz przeterminowane produkty? Sprawdź, co ci grozi

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2015 16:37
- Należy sprawdzać terminy przydatności do spożycia zwłaszcza w przypadku produktów, które szybko się psują - mówi dr Karolina Kraśniewska z warszawskiej SGGW.
Audio
  • Czym jest bezpieczna żywność i kiedy jedzenie nie nadaje się do spożycia? (Dajesz radę/Czwórka)
Jak poznać, że
Jak poznać, że Foto: Pixabay.com/Public domain

Czytaj także
Gotowanie 1200.jpg
Młodzi gotują - zupka chińska czy wikwintne danie?

Dotyczy głównie chleba czy jogurtów. Dłużej w naszych kuchenych szafkach poleży mąka, makarony, czy alkohol do 10 proc. - Sól i cukier nie psują się nigdy - mówiła Kraśniewska. Co stanie się jednak, jeśli już spożyjemy produkt, który według producenta już do jedzenia się nie nadaje? - Jesli rozwinęły się w nim bakterie patogenne, prawdopodobnie wyczujemy to w zapachu. Te drobnoustroje są w stanie wytwarzać metabolity, które mają niekorzystny wpływ na nasze organizmy - tłumaczy dr Marek Kieliszek.

A audycji podpowiadaliśmy także, po czym poznać, że - choć termin przydatności dawno już minął - jedzenie wciąż nadaje się do spożycia. Tłumaczyliśmy, dlaczego, jeśli pleśń znajduje się na fragmencie produktu, należy wyrzucić do kosza od razu cały produkt i dlaczego nie powinno się mrozić ziemniaków. A słuchacze Czwórki opowiadali, co w ich lodówkach marnuje się najczęściej.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: dr Karolina Kraśniewska, dr Marek Kieliszek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauki o Żywności)

Data emisji: 13.10.2015

Godzina emisji: 12.00

kd/kul