Kuchnia polska, czyli co w garnkach skwierczy, dusi się i pyrka

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2014 11:10
Po fascynacji egzotyką, sushi i kuchnia fusion Polacy wracają do korzeni, a my sprawdzamy na czym polega sekret swojskiej kuchni polskiej.
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennej
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennejFoto: Pibwl/CC/Wikipedia

Na kształt naszej kuchni znaczący wpływ miała historia. Silnie wyczuwalne są w niej wpływy tatarsko-tureckie (wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.

Czytaj także: Cudze kuchnie chwalicie, swojej nie znacie >>>

Do bardzo najbardziej specyficznych potraw i napojów należą flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko oraz maślanka i kefir. Tym produktom ze zdziwieniem przyglądają się zagraniczni turyści.

Ale polska kuchnia to także warzywa sezonowe i nieograniczona wyobraźnia kucharzy, którzy potrafią wyczarować z nich cuda.

Zapraszamy do stołu, a właściwie do głośników - "Poranek OnLine" wystartuje w piątek, 29 sierpnia, jak zwykle o godz. 6.00.

(kul)