Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Sobota
Niedziela

Playlista

Kabaczek to dorosła cukinia

Czwórka
Paulina Jakubowska 07.09.2012
Kabaczek to dorosła cukinia
foto: fot.pj

Czym się różni kabaczek od cukinii? - to pytanie dręczące wielu, wielka zagadka kulinarna. Czwórkowym reporterom jednak niestraszne żadne pytania, na to również znaleźli odpowiedź.

Okazuje się, że kabaczek i cukinia to to samo warzywo, a różnią się od siebie jedynie stadium rozwoju.
- Cukinia to jest młoda cukinia, młode warzywo. Po osiągnięciu stadium, w którym nasiona są już gotowe do zasadzenia, cukinia przemienia się w kabaczka - wyjaśnia Rafał Grzelak, kucharz z restauracji Restro. - Przyrządzając kabaczka obiera się go ze skóry, wyrzuca się gniazda nasienne bo są zbyt łykowate. Cukinię, można zjeść w całości.
Cukinia i kabaczek różnią się też smakiem. Młode warzywo jest bardziej delikatne. W jakiej postaci najlepiej smakuje to warzywo podpowiada nasz ekspert:

- Z cukinii polecam prostą sałatkę. Należy pokroić cukinie w plastry, dodać kolendrę, sok z limonki, trochę miodu, imbir i sezam. Można też z cukinii zrobić placki, a la placki ziemniaczane - jajko, mąka, sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej i czosnku. Kabaczek natomiast można pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie albo wrzucić od razu do bulionu, poczekać aż się zagotuje, dodać białe wino, oregano, czosnek, chili, masło - zmiksować i jest dobra zupa krem - mówi kucharz.
Cukinia to świetne zastępstwo dla ziemniaków, można z niej nawet zrobić babkę ziemniaczaną - posłuchaj audycji "W cztery oczy" i dowiedz się więcej o cukinii i kabaczku.

(pj)

Polecane

Komentarze:

sortuj
liczba komentarzy: 0
    Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!