Od mozarelli do carpaccio: Robert Sowa i tajemnice kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 17:00
- Polaków można podzielić na dwie grupy: część uważa, że kuchnia włoska to tylko pizza, a druga – że to tylko makarony, czyli pasta – mówił w Czwórce znany mistrz sztuki kulinarnej, Robert Sowa. – A to przecież nieprawda.
Audio
  • Sekrety kuchni włoskiej - rozmowa z Robertem Sową

Zdaniem gościa Czwórki, do pereł włoskiej kuchni można zaliczyć choćby ryby i jagnięcinę. – Tam jest mnóstwo różnych smaków okraszonych wyśmienitą oliwą z oliwek, znakomitymi ziołami, wśród których dominują szałwia i rozmaryn – opowiada Sowa. – Oczywiście te zioła są także w polskiej kuchni, ale Włosi używają ich więcej. Genialnie wychodzą im również sosy do makaronów.

Na szczęście, jak tłumaczy Sowa, we włoskich restauracjach w Polsce się o tym nie zapomina i serwowane są przysmaki różnej maści. Oprócz potraw mniej lub bardziej wyrafinowanych, do klasyki gatunku należy choćby popularna w wielu domach sałatka z pomidorów i mozarelli. – Ale ta dobra mozarella, to di Bufala, a do tej sałatki powinniśmy dziś dodawać oliwę z oliwek, prażone orzeszki piniowe i świeżą bazylię – dodaje mistrz. – Kiedyś nie było tego na polskim rynku, ale teraz już jest, więc z takich dobrodziejstw należy korzystać.

Zresztą, jak to zwykle bywa im potrawa jest prostsza w przygotowaniu, tym tak naprawdę trudniej ją przyrządzić. I tak też, zdaniem Sowy, ma się sprawa z przysmakami rodem z Włoch. – Mówimy o makaronie z sosem neapolitańskim albo bolońskim, że „to przecież proste”, ale choćby ugotować makaron tak, by był on al dente – to już nie jest proste – mówi mistrz. Poza tym wielu amatorów włoskich potraw wyrzuca makaron z garnka na talerz i polewa sosem, co jest absolutnie niewłaściwe.

Zobacz także rozmowę z mistrzem sztuki kulinarnej, Jerzym Pasikowskim

Robert Sowa zdradził nam kulinarne tajemnice kuchni włoskiej. Dowiedz się więcej o alternatywnych, acz wyśmienitych sposobach wykorzystania ciasta do pizzy, np. w sałatkach, o przyprawach do mięs i ryb, a także o przepisach na kultowe włoskie desery. Poznaj podstawowe rodzaje makaronów i przepisy na sosy, od tych najprostszych po bardzo wykwintne.

Posłuchaj także materiału reporterskiego Eweliny Grygiel, która podpowiedziała jak zrobić dobrą, domową pizzę.

Zapraszamy do słuchania nowego cyklu z audycji "Pod lupą". W kolejnych odsłonach powiemy o przystawkach mięsnych, sprawdzimy czy da się zrobić w domu lody oraz zrobimy przegląd narzędzi kuchennych. "Pod lupą" codziennie, od poniedziałku do piątku już od godziny 13.!
(kd)


Czytaj także

AbradAb: ze złości zepsułem sobie netbooka

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2012 16:00
Śląski raper jest jednym z bardziej lubianych reprezentantów polskiej sceny hip-hopowej. Czasem jednak zdarza mu się pokazać różki, o czym muzyk opowiedział w Czwórce przy okazji rozmowy o swojej najnowszej płycie "ExtraVertik”.
rozwiń zwiń