Miód dodawaj do letniej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2012 12:29
Okazuje się, iż jeden ze starych domowych sposobów zabezpieczania się przed przeziębieniem ma błędną recepturę.
Audio
Miód redukuje szkodliwy wpływ zanieczyszczeń środowiska, alkoholu oraz nikotyny na nasze zdrowie.
Miód redukuje szkodliwy wpływ zanieczyszczeń środowiska, alkoholu oraz nikotyny na nasze zdrowie.Foto: Wikipedia

Gorący kubek mleka lub herbaty z miodem to mikstura, którą od pokoleń babcie i mamy raczą swoje pociechy chcąc uchronić je przed chorobą. Niestety okazuje się, iż wysoka temperatura napoju nie wpływa pozytywnie na zalety pszczelego złota.

- W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości zdrowotne ponieważ wysoka temperatura powoduje denaturacje, czyli uszkodzenie enzymów, które mają właściwości prozdrowotne - mówiła w Czwórce Aleksandra Kubacka z poradni "Mój Dietetyk".

Tymczasem lista pozytywnych właściwości miodu, które tracimy przez dodanie go do kubka z gorącą herbatą jest naprawdę długa: - Miód działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, podnosi odporność naszego organizmu, jest również stosowany w przypadkach wrzodów żołądka, zapalenia i nieżytów żołądka oraz może być stosowany jako jeden ze środków działających przeciwalergicznie - wymieniała rozmówczyni Błażeja Prośniewskiego.

Dlatego też wszystkim, którzy chcieliby skorzystać z prozdrowotnych zalet miodu zalecamy dodawanie go do nieco wystudzonych napojów, a najlepiej do letniego mleka z czosnkiem. Więcej na ten temat w dźwięku w boksie "Posłuchaj".

bch

Czytaj także

Komórki macierzyste w mleku matki

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2011 12:44
Istnieją komórki macierzyste, których pozyskiwanie nie narusza norm etycznych. Są zawarte w ludzkim mleku - informuje "New Scientist".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dar natury

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2011 19:14
Miód to słodkie lekarstwo dla dziecka oraz sekret zdrowia babci i dziadka. Jego wszystkie tajemnice odkrywa przed nami Janusz Kasztelewicz, sądecki bartnik.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak pszczelarze chcą osłodzić życie polskim - i nie tylko polskim – uczniom?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2012 10:07
Pszczelarze chcą promować spożycie miodu w szkołach, podobnie jak dzieje się z mlekiem czy owocami.
rozwiń zwiń