Podatek od chipsów - czy uratuje naszą sylwetkę?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 21:20
Pomysł podatku od śmieciowego jedzenia pojawił się po to, by ograniczyć spożycie m.in. fast foodów, słodyczy i napojów gazowanych. Rozwiązanie ma przypominać to przyjęte na Węgrzech w 2011 roku. Tam powszechnie nazywa się je "podatkiem od chipsów".
Audio
  • Czy podatek od niezdrowego jedzenia może uchronić nas przed otyłością? (Czat czwórki/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock/dom. publiczna/Mr_Mrs_Marcha

- Uważam, że jest to bardzo dobra opcja. W polskim społeczeństwie cena odgrywa znaczenie przy wyborze produktu, można zatem ten wybór modelować wskazując na lepszą alternatywę. Tu nie chodzi o podwyżkę żywności, tylko o produkty które mają bardzo dużą ilość cukrów i tłuszczów trans - uważa dietetyk Urszula Somow.

Czytaj także
składniki sałatka 1200x660.jpg
Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?

Zdaniem Joanny Chilickiej z Polskiej Izby Handlu państwo powinno dbać o zdrowie obywateli i edukować ich w tej kwestii, ale nie w taki sposób. - Podatek to nie jest edukacja tylko narzucenie wyższej ceny żywności. I to takiej, z której korzystają najbiedniejsi - wyjaśnia.

Czy nasze kubki smakowe mogą odzwyczaić się od soli? Jak definiuje się "niezdrową" żywność? I jak wprowadzenie podatku wpłynie na polskich producentów słodyczy? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.     

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Goście: Joanna Chilicka (Polska Izba Handlu), Urszula Somow (dietetyk)

Data emisji: 12.10.2017

Godzina emisji: 15.05

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Woda. Ile i z jakimi dodatkami należy jej pić każdego dnia?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 18:43
Ludzki organizm aż w 60 proc. składa się aż z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia. Dietetycy zalecają picie każdego dnia około 2,5 litra płynów. Świetną alternatywą dla "czystej" wody są własnoręcznie robione wody... smakowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Płynne złoto. Wybieramy najlepszą oliwę!

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:17
Już przed wiekami ludzie opanowali sztukę "wydzierania" roślinom ich oleistych soków np. z drzewa oliwnego, które uprawiano przed 3500 lat na Krecie. A jak dziś wybrać najlepszą oliwę?
rozwiń zwiń