Moda do zjedzenia. Lady Gaga i inni

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2016 17:00
Od kiedy Lady Gaga założyła kreację uszytą z kawałków argentyńskiej wołowiny, nikt już nie ma wątpliwości, że moda i kalorie idą w parze.
Jedzenie i gotowanie jest modne, a moda do zjedzenia - czy też istnieje i jak wygląda?
Jedzenie i gotowanie jest modne, a moda do zjedzenia - czy też istnieje i jak wygląda?Foto: Pixabay/aleksandra85foto/dom. publiczna

Projektanci coraz częściej sięgają po żywność jako część składową stroju. Jean Paul Gaultier stworzył kolekcję sukien z chleba. Tkaniny z pokrzyw, pleśni, czy ziemniaków to modowa pieśń przyszłości. Kreatorzy mody nie tylko jedzą, ale też żywność traktują jako budulec. O modzie do zjedzenia opowie dziennikarz - Michał Zaczyński.

Ola Opala odwiedzi fabrykę czekolady w poszukiwaniu... sukienek z pralinek, a na deser opowiemy o polskich skarpetkach wyglądających jak sushi.

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (28.08) w godz. 15.05 - 16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kul


Czytaj także

Nestor Grojewski. Kucharz, który uwiódł gwiazdy Hollywood

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2016 16:30
Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. - Jednym z wyrazów uznania było dla mnie to, że reżyser Martin Scorsese przestał jadać "na mieście" i to nawet w najlepszych restauracjach - opowiada Nestor Grojewski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska żywność. "Dobra, bo dobrze znana"

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2016 18:00
- Polacy są etnocentryczni. Z badań wynika, że konsumenci w wyborze produktów kierują się smakiem, który znają z dzieciństwa i cenią polskie produkty, na których się wychowali - uważa prof. Krystyna Gutkowska.
rozwiń zwiń