Współczesne naczynia na nowoczesne dania

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2016 09:35
- Art Food - to wystawa absolutnie przepiękna, są to unikalne prototypy przepięknych porcelanowych naczyń - mówi Magda Mich, rzeczniczka Instytutu Adama Mickiewicza. Wszystkie one powstały na wyjątkowych warsztatach.
Audio
  • Magda Mich i profesor Czesława Frejlich opowiadają o wystawie i warsztatach Art Food (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Tree Set
Tree SetFoto: S.Zimmer

W ostatnich latach zdaliśmy sobie sprawę, że jedzenie powinno być ładnie wyeksponowane, że można połączyć kulinaria i sztukę. Naczynia prezentowane na wystawie Art Food powstały pod okiem wybitnego ceramika Marka Cecuły.

- Art Food połączyło studentów polskich i zagranicznych uczelni już 4 raz. 12 młodych projektantek, w tym roku z Krakowa i Nowego Jorku, przez 2 tygodnie pracowało w Ćmielowie - opowiada Magda Mich. - Wszystko po to, by nauczyć młodych projektantów innego myślenia o projektowaniu.

Profesor Czesława Frejlich z krakowskiej ASP wyjaśnia, że młode projektantki miały za zadanie stworzyć naczynia dla współczesnego sposobu podawania dań - co to oznacza, i jakie są tego efekty można dowiedzieć się ze "Sztuki jedzenia".

​***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magda Mich (rzecznik prasowy Instytutu Adama Mickiewicza)

Data audycji: 16.10.2016

Godzina audycji: 15.07

pj