Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
Audio
  • Trevor Graham opowiada o wątkach kulinarnych w swoim filmowym dorobku (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Make Hummus Not War w reżyserii australijskiego podróżnika i dokumentalisty Trevora Grahama to opowieść o konflikcie izraelsko-palestyńskim opowiedziana z punktu widzenia klimatycznych małych knajpek i rodzinnych restauracyjek na ulicach Jerozolimy, Beirutu, Tel Avivu i Nowego Jorku (na zdj. plakat do filmu)
"Make Hummus Not War" w reżyserii australijskiego podróżnika i dokumentalisty Trevora Grahama to opowieść o konflikcie izraelsko-palestyńskim opowiedziana z punktu widzenia klimatycznych małych knajpek i rodzinnych restauracyjek na ulicach Jerozolimy, Beirutu, Tel Avivu i Nowego Jorku (na zdj. plakat do filmu)Foto: mat. prasowe

Trevor Graham Każdy film, który robię, ma jakiś kulinarny aspekt. Staram się koncentrować na potrawach i smakach, które lubię

Trevor Graham jest Australijczykiem i od ponad 30 lat pisze scenariusze, produkuje i reżyseruje filmowe dokumenty. W swoim dorobku ma m.in. bardzo dobrze oceniane i nagradzane na festiwalach obrazy "Make Hummus Not War" i "Monsieur Mayonnaise". - To opowieść o Philippie Mora, który stworzył komiks o przeżyciach jego rodziców podczas II wojny światowej. To historia z ogromną dawką emocji, a jej elementy, z pozoru nie bardzo do siebie pasujące, układają się jak puzzle. Tytułowy zaś majonez odgrywa tutaj bardzo ważną rolę - opowiada Graham i wyjaśnia, w jaki sposób bagietka z majonezem stała się paszportem do wolności i dlaczego majonez jest symbolem kuchni francuskiej.

Czytaj także
meryl streep 1200.jpg
Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 23.07.2017

Godzina emisji: 15.08

kul/mk

Czytaj także

W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 17:16
- I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nieme kino... od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2017 16:40
Jak pokazać emocje przy stole bez rozmów i dźwięku sztućców? Czy najlepsze momenty wyjęte z niemych filmów obfitują w sceny kulinarne?
rozwiń zwiń