Mięso w filmie - fascynuje i przeraża

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2017 12:07
Mięso to temat, który od dawna fascynuje wielu filmowców. Ostatnio podczas Festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu, skrajne reakcje widzów wywołał film "Mięso".
Ілюстрацыйны здымакFoto: RossHelen/Shutterstock.com

Bohaterka "Mięsa" (org. "Raw") wegetarianka Justine zaczyna studia weterynaryjne, co w jej rodzinie jest tradycją. Dla Justine, cichej myszki, życie w kampusie okazuje się koszmarem, a szczególnie otrzęsiny, podczas których zostaje zmuszona do zjedzenia surowej wątróbki z królika. Traumatyczne przeżycie budzi jednak w dziewczynie apetyt, z którego nie zdawała sobie sprawy.

Z kolei podczas odbywającego się w drugiej połowie września przeglądu "Films For Food" zostanie pokazany obraz "Głód mięsa" Marijna Franka. Film porusza temat skrajnych emocji, jakie budzi mięso - miłości zestawionej z racjonalnymi argumentami przeciw masowej jego produkcji.

O niepohamowanej miłości i niechęci do mięsa w Czwórce opowie Kuba Gutek z Films For Food.

*** 

Na "Sztukę jedzenia" w niedzielę (17.09) w godzinach od 15.05 do 16.00 zaprasza Beata Kwiatkowska.

jsz/mk

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kino
Czytaj także

W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 17:16
- I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Oczy z czosnku, jabłka jako policzki...

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2017 16:21
"Arcimboldiana" to fotograficzny projekt Anny Tokarskiej, inspirowany niezwykłą twórczością XVI-wiecznego włoskiego artysty Giuseppe Arcimbolda. - Seria fotografii powstała na potrzebę mojego dyplomu na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. To mój ukłon w stronę Arcimbolda - mówi w Czwórce Anna Tokarska.
rozwiń zwiń