Opis |
Jak się zbudzi, to nas zje!
Ta złowroga fraza doskonale znana nam z dzieciństwa, wydaje się być adekwatna do tematu istniejącego w kinie, choć wywołującego dreszcze. Dlaczego reżyserzy dotykają w swych fabułach kanibalizmu? Ostatnio zelektryzował nas film "Raw" ("Mięso"), który podczas wielu pokazów wywołał mdłości, a nieodpornych widzów z kin zabierała karetka. Główną bohaterką tego filmu jest Justine, młoda wegetarianka i studentka weterynarii. Podczas otrzęsin przechodzi makabryczny rytuał obejmujący m.in. jedzenie surowej wątroby i brodzenie we krwi. Dziewczyna stopniowo przemienia się w osobę, której ulubiony posiłek to koledzy i koleżanki. Wśród tytułów filmów, w których człowiek jest "wystawiony na pożarcie" znajdziemy także "Milczenie owiec", czy "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek". Mocne wrażenia zapewni nam dziennikarz filmowy - Kuba Koisz, który opowie o filmowych przypadkach kanibalizmu. Naszym gościem będzie także Wojtek Harapkiewicz - szef kuchni, który gotował między innymi dla Dalajlamy. A Kaja Zemła ugotuje dla nas zupę disco.
|