Polskie Radio

Co jeść jesienią, żeby się rozgrzać?

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2016 12:34
- Zrezygnowałabym już nieco z zimnych warzyw, na rzecz tych, które są podgotowane. Idealne na tę porę roku są gęste, kremowe zupy - mówi w "Czterech porach roku" Alicja Kalińska, dietetyczka.
Audio
  • Alicja Kalińska o jesiennej diecie (Cztery pory roku/Jedynka)
Alicja Kalińska poleca zupę kalafiorową z mleczkiem kokosowym i pastami curry (zdjęcie ilustracyjne)
Alicja Kalińska poleca zupę kalafiorową z mleczkiem kokosowym i pastami curry (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Glow Images/East News

Jak dodaje ekspertka, zupę krem można zrobić praktycznie z każdego warzywa. - Teraz mamy szał na dynie, więc sięgajmy po nie - proponuje Alicja Kalińska.

W jesiennej diecie warto również pamiętać o takich przyprawach, jak imbir, goździki, kardamon czy papryka. - To są właśnie te nasze naturalne rozgrzewacze. Przyspieszają metabolizm, powodując, że nie marzną nam ręce i nogi - tłumaczy gość Jedynki.

Dlaczego Alicja Kalińska odradza gotowanie zup na wywarze z mięsa, dowiesz się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Alicja Kalińska (dietetyczka)

Data emisji: 20.10.2016

Godzina emisji: 9.41

pg/mg

Czytaj także

Smaczne i zdrowe koktajle warzywne

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 15:02
- Warzywa są bardzo dobrym składnikiem koktajli, ponieważ w dużej mierze składają się z wody, często nawet w 90 procentach, więc nie musimy dodawać dodatkowo wody czy kefiru - mówi dietetyk Justyna Markowska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prosty przepis na najlepsze śniadanie dla dziecka

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2016 09:00
- Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń