Polskie Radio

Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2014 14:59
Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania.
Audio
  • Anna Popek i Janusz Mizera o karczochach (Smaki zdrowia/Jedynka)
Karczoch
KarczochFoto: Wikipedia/Julo

O przepis na przygotowanie karczocha Anna Popek poprosiła Janusza Mizerę, restauratora, właściciela restauracji z kuchnią włoską. Gość audycji "Smaki zdrowia" wyjaśnia, że karczoch to część pąka kwiatu, który zrywa się jeszcze przed rozwinięciem i można to robić od sierpnia do pierwszych przymrozków. Do jedzenia nadaje się środek kwiatu po usunięciu twardych płatków zewnętrznych.
Karczoch nadaje się do gotowania, zalewania oliwa, do marynowania. Janusz Mizera poleca karczocha z puree ziemniaczanym i podaje sposób przygotowania tej potrawy. Karczochy mogą spokojnie jeść chorzy na cukrzycę, bo mają one cukier - inulinę tolerowany w ich schorzeniu.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)

Czytaj także

Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 14:53
Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2014 16:58
- W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 15:22
- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń