Polskie Radio Dzieciom

Gdzie pieprz rośnie?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2017 06:01
Dzisiejszy Podwieczorek nabierze szczególnego aromatu - porozmawiamy o przyprawach, czyli o dodatkach, które sprawiają, że nasze dania stają się wyjątkowe.
Audio
  • Podwieczorek z Filipem i Leopoldem 18 lipca godz. 18:00
Dzięki przyprawom mięso może zyskać nie tylko smak, ale i wyjątkowy aromat
Dzięki przyprawom mięso może zyskać nie tylko smak, ale i wyjątkowy aromat Foto: Pixabay/babawawa
Gdy się śmiejemy, w ciele pojawiają się podobne zmiany jak podczas wysiłku fizycznego – serce bije szybciej, poprawia się ukrwienie ciała, zwłaszcza mięśni klatki piersiowej i twarzy, człowiek głębiej oddycha, co wpływa na lepsze dotlenienie mózgu i całego organizmu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/Smiech-jest-zdrowy-dotlenia-relaksuje-usuwa-stres-i-redukuje-bol_37492.htmlWieża Eiifla,

Kiedy Vasco da Gama wrócił do Lizbony z wyprawy do Indii w 1499 r. nie przywiózł ze sobą złota, klejnotów czy innych skarbów, ale mnóstwo przypraw. Dawniej były one jednak niesamowicie drogie, ponieważ nie można ich było kupić. Nawet obecnie niektóre przyprawy są nadal bardzo kosztowne.

Dziś razem z Filipem i Lepoldem dowiemy się czym są przyprawy? Kto je wymyślił i skąd się wzięły na naszych stołach, a także które z nich są charakterystyczne dla różnych rejonów na świecie?


Zapraszamy na audycję „Podwieczorek z Filipem i Leopoldem" codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 18.00 – 19.00, a szczególnie we wtorek 18 lipca.

Zobacz także