Polskie Radio Dzieciom

Czary w kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2017 18:15
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak to jest możliwe, że wkładamy do garnka z zimną woda surowe jajka, w których biało jest przezroczyste, a żółtko płynne i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby białko stało się białe, a żółtko twarde tak, że można je kroić nożem?
Audio
Czary mary w kuchni
Czary mary w kuchniFoto: Orange-studio.pro/shutterstock.com/cc

Albo, że jabłko przekrojone na pół po pewnym czasie stanie się brązowe, ale jeśli skropimy je sokiem z cytryny zachowa swój kolor?

O co chodzi? Czy to czary działają w kuchni? Oczywiście nie! To chemia. Jakie jeszcze reakcje chemiczne możemy w kuchni zauważyć? O tym dziś w Radiu Dzieciom.

Zapraszam o godz. 19.30, Joanna Ficińska.

>>>>Zapraszamy także do słuchania Polskiego Radia Dzieciom <<<

kk 

Zobacz także
Czytaj także

Bernardo Belotto, który zakochał się w Warszawie

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 11:44
Urodził się w Wenecji. Gdy miał 45 lat wyruszył w podróż do Petersburga, ale nigdy tam nie dotarł, bo... po drodze była Warszawa.
rozwiń zwiń