Czary w kuchni?
Ostatnia aktualizacja:
19.10.2017 18:15
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak to jest możliwe, że wkładamy do garnka z zimną woda surowe jajka, w których biało jest przezroczyste, a żółtko płynne i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby białko stało się białe, a żółtko twarde tak, że można je kroić nożem?
Czary mary w kuchniFoto: Orange-studio.pro/shutterstock.com/cc
Albo, że jabłko przekrojone na pół po pewnym czasie stanie się brązowe, ale jeśli skropimy je sokiem z cytryny zachowa swój kolor?
O co chodzi? Czy to czary działają w kuchni? Oczywiście nie! To chemia. Jakie jeszcze reakcje chemiczne możemy w kuchni zauważyć? O tym dziś w Radiu Dzieciom.
Zapraszam o godz. 19.30, Joanna Ficińska.
>>>>Zapraszamy także do słuchania Polskiego Radia Dzieciom <<<
kk