Nauka

Eksperci alarmują: otyłość zabija!

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2016 14:30
- Coraz więcej lekarzy i naukowców mówi, że 50 lat temu przemysłem najbardziej szkodliwym dla zdrowia był przemysł tytoniowy, a dziś jest to przemysł produkujący wysoko przetworzoną żywność z dodatkiem cukru - mówi Marta Pawłowska, trenerka zdrowego żywienia.
Audio
  • Marta Pawłowska - trenerka zdrowego żywienia (Cztery pory roku/Jedynka)
Często nie zdajemy sobie sprawy, do jak wielu produktów dodawany jest cukier. Znajdziemy go w jogurtach, płatkach śniadaniowych, sokach przecierowych, ketchupach i majonezach...
Często nie zdajemy sobie sprawy, do jak wielu produktów dodawany jest cukier. Znajdziemy go w jogurtach, płatkach śniadaniowych, sokach przecierowych, ketchupach i majonezach...Foto: Pixabay (Domena publiczna)

Jak podkreśla ekspertka, w Stanach Zjednoczonych trzecią przyczyną śmierci - po nadciśnieniu tętniczym i papierosach - jest otyłość. - U osób dorosłych skraca ona przewidywany czas życia o 3-10 lat. A proszę sobie wyobrazić, że w ostatnich latach globalne wydatki na kampanie prozdrowotne wyniosły zaledwie 3 proc. w stosunku do wydatków na reklamy wysokoprzetworzonych, słodzonych produktów - mówi Pawłowska.

Jak działa marketing otyłościowy? Jak bardzo przytyła ludzkość w ciągu ostatnich 50 lat? W jaki sposób funkcjonuje "zapobiegliwy gen"? O tym w audycji.

***

Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"

Prowadzi: Jolanta Fajkowska

Gość: Marta Pawłowska (trenerka zdrowego żywienia)

Data emisji: 27.12.2016

Godzina emisji: 10.20

mg/ab

Czytaj także

Problem otyłości wśród dzieci. Przyczyną niewiedza?

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2016 15:24
- Zatrważające są wyniki badań. Aż 50 procent uczniów w Polsce w szkołach podstawowych i gimnazjach nie je pierwszego śniadania, co jest wbrew podstawowym zasadom poprawnej diety - mówi Joanna Jaczewska-Szyc z Instytutu Żywności i Żywienia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prosty przepis na najlepsze śniadanie dla dziecka

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2016 09:00
- Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ciąża - alkohol i papierosy zabójcze dla dziecka

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 14:20
Z badań wynika, że co trzecia kobieta piła w trakcie ciąży. - Tymczasem każda ilość alkoholu podana od pierwszego do czterdziestego tygodnia ciąży nieodwracalnie uszkadza mózg dziecka - alarmuje dr Jacek Tulimowski.
rozwiń zwiń