Nauka

Ekologiczna żywność - zdrowsza czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 12:40
Sondaże wskazują, że 1/3 Polaków jest gotowa kupić ekoprodukty. Polska nie należy w tym względzie do czołówki światowej, ale notujemy roczny wzrost ekorynku o 20-30 procent. Tymczasem wciąż trwa spór co do faktycznych różnic między żywnością eko i konwencjonalną.
Audio
  • Spór o ekożywność - rozmawiają dr inż. Ewelina Hallmann i redaktor Marcin Rotkiewicz (Naukowy zawrót głowy/Jedynka)
Ekologiczna żywność - zdrowsza czy nie?
Foto: BeverlyLR/sxc.hu/CC

- Istnieje rolnictwo ekologiczne, natomiast wokół ekożywności narosło co najmniej kilka mitów. Po pierwsze informacja o tym, że w rolnictwie ekologicznym nie używa się środków chemicznych do np. ochrony roślin. Drugi zarzut jest taki, że spożywanie żywności ekologicznej jest zdrowsze, a według badań naukowych tak nie jest. I trzeci mit dotyczy tego czy rolnictwo ekologiczne jest alternatywą dla rolnictwa konwencjonalnego - wyjaśnił redaktor Marcin Rotkiewicz, dziennikarz popularnonaukowy tygodnika "Polityka".

Z zarzutem toksyczności środków chemicznych stosowanych w ekologicznych uprawach nie zgadza się dr inż. Ewelina Hallmann ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Używane są głównie naturalne preparaty typu odwary, wywary, ekstrakty z roślin i są to takie stężenia, które nie mają prawa być toksyczne dla człowieka i zwierząt gospodarskich - wyjaśniła badaczka, która wykonuje badania analityczne dotyczące porównywania jakości warzyw i owoców oraz ich przetworów z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej.

Zdaniem red. Rotkiewicza rolnictwo ekologiczne nie może stanowić alternatywy dla konwencjonalnego ze względu na niższą wydajność. - Należy raczej zmieniać rolnictwo konwencjonalne tak, by było bardziej przyjazne środowisku, iść w kierunku rolnictwa integrowanego czy zrównoważonego wykorzystującego to, co dobre w ekologicznym oraz najnowsze osiągnięcia biotechnologii - powiedział.

Goście "Naukowego zawrotu głowy" zgodzili się, że jedna audycja to za mało, by wyjaśnić wszystkie sporne kwestie. Do tematu z pewnością powrócimy na antenie Jedynki.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, którą prowadziła Dorota Truszczak.

(asz)

Zobacz więcej na temat: ekologia zdrowie żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pohamuj żądzę zakupów i chroń środowisko

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2012 13:03
- Jeżeli zastanowimy się spokojne, co sprawi radość naszym bliskim i kupimy tylko te rzeczy, to będzie to na pewno zachowanie ekologiczne – mówiła w Jedynce Monika Kaczyńska z Departamentu Informacji o Środowisku Ministerstwa Środowiska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Największy przekręt żywnościowy XX wieku

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2013 17:00
"Nie jedz mięsa i masła, bo zawarty w tych produktach cholesterol jest szkodliwy. Lepiej jedz margarynę, która nie ma cholesterolu". Takie ostrzeżenia i zachęty słyszymy z reklam. Okazuje się, że to nieprawda.
rozwiń zwiń

Czytaj także

36 polskich smakołyków zarejestrowanych w UE

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2013 11:59
Z polskich smakołyków zarejestrowanych w unijnym systemie jako chronione produkty tradycyjne i regionalne, dałoby się już przyrządzić niejeden dobry obiad.
rozwiń zwiń