Nauka

Żurawina na raka

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2015 22:22
Ekstrakt z żurawiny pomaga zmniejszyć istniejące guzy i zapobiega powstawaniu nowych u myszy z nowotworem jelita grubego.
Świeża żurawina
Świeża żurawinaFoto: Glow Images/East News

Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts (USA) postanowili sprawdzić, jak z rakiem jelita grubego poradzi sobie żurawina. Gryzoniom podawano sproszkowany ekstrakt z całych owoców. Specyfik występował w dwóch rodzajach - jedna wersja zawierała tylko polifenole, druga także niepolifenolowe związki zawarte w owocach.

Po 20 tygodniach okazało się, że liczba guzów u myszy karmionych ekstraktem z całych owoców była o połowę mniejsza niż w grupie kontrolnej. Ekstrakt z owoców miał wpływ także na guzy powstałe przed testami - uległy one zmniejszeniu, podobnie jak poziom markerów stanu zapalnego.

Pozostałe ekstrakty również działały korzystnie, to jednak ekstrakt z całych owoców okazał się najskuteczniejszy.

(ew/PAP)

Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA nowotwory
Czytaj także

Wirusy pokonają raka skóry

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2015 20:00
Wirusy opryszczki okazują się skuteczną bronią w walce z rakiem skóry. Obiecujące wyniki dały eksperymenty z udziałem ponad czterystu pacjentów w czterech krajach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nowy lek może przedłużyć życie kobietom chorym na raka piersi

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2015 11:28
Tak twierdzą brytyjscy i australijscy naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań w tygodniku "Nature". Kluczem do sukcesu jest hormon progesteron.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Leki na ból. Nowe związki zastąpią morfinę?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2015 02:36
- Droga do leku jest bardzo długa, bo analogów trzeba zsyntetyzować mnóstwo, a często spośród tysięcy tylko jeden trafia do lecznictwa - mówi dr Katarzyna Gach.
rozwiń zwiń