Nauka

Częste picie białego wina może zwiększać ryzyko rozwoju czerniaka

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2016 11:15
Naukowcy z amerykańskiego Brown University przeanalizowali dane pochodzące z trzech badań dotyczących zależności pomiędzy spożywaniem alkoholu a ryzykiem rozwoju raka skóry. Łącznie dotyczyły one ponad 210 tys. osób i trwały średnio 18 lat.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: freeimages.com

Analiza kwestionariuszy dotyczących sposobu odżywiania uczestników wykazała, że spożywanie ok. 12-13 gramów alkoholu dziennie było związane ze wzrostem ryzyka raka skóry o 14 proc. - podało pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Czytaj więcej:
nauka 1200 free
Nauka w portalu PolskieRadio.pl

Głównym potencjalnym winowajcą było białe wino. Inne alkohole - czerwone wino, piwo czy drinki - były jedynie w nieznacznym stopniu związane z ryzykiem czerniaka.

Nie do końca wiadomo, dlaczego biały trunek ma taki wpływ na rozwój nowotworu. Naukowcy podejrzewają, że może mieć to związek z dużą zawartością aldehydu octowego.

Związek ten występuje w większej ilości w winie niż w innych napojach alkoholowych. W przypadku wina czerwonego negatywne działanie może być równoważone przez przeciwutleniacze.

PAP Nauka w Polsce, kk

Czytaj także

Nie lubisz ćwiczeń fizycznych? Naukowcy: najpewniej masz to w genach

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2016 14:39
To, czy z ochotą idziemy na siłownię, czy raczej wolimy w domu posiedzieć na kanapie, może zależeć od genów odziedziczonych przez nas po rodzicach - wynika z badań.
rozwiń zwiń