Nauka

Naukowcy: regularne spożywanie papryczki chili może przedłużyć życie

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2017 11:16
Naukowcy podejrzewają, że jest to zasługa znajdującej się w ostrych papryczkach kapsaicyny nadającej im charakterystyczny piekący smak, a także właściwości drażniące i rozgrzewające.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: freeimages.com/cc

Mustafa Chopan i Benjamin Littenberg z University of Vermont College of Medicine (USA) przeanalizowali dane ponad 16 tys. osób w wieku co najmniej 18 lat, które w latach 1988-1994 zostały włączone do programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III.

Czytaj więcej:
nauka 1200 free
Nauka w portalu PolskieRadio.pl

Z tych analiz wynika, że ci, którzy regularnie spożywają czerwone papryczki chili o 13 proc. są mniej narażeni na zgony z powodu wszystkich przyczyn. Autorzy badań podejrzewają, że jest to zasługa znajdującej się w ostrych papryczkach kapsaicyny nadającej im charakterystyczny piekący smak, a także właściwości drażniące i rozgrzewające.

To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa. Wcześniejsza badania wykazały, że kapsaicyna zmniejszaja ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zawału serca i udaru mózgu. Z innych obserwacji wynika, że papryczka chili zmniejsza ryzyko raka piersi oraz jelita grubego.

PAP Nauka w Polsce, kk

Zobacz więcej na temat: NAUKA żywność
Czytaj także

Produkty spożywcze przyszłości będą miały mniej kalorii?

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2016 13:20
Naukowcy pracują nad zmniejszeniem kaloryczności produktów spożywczych. Jednym z pomysłów jest zastąpienie tłuszczu żelem wytworzonym z alg morskich.
rozwiń zwiń