Nauka

Eksperci: olej kokosowy nie jest wcale lepszy od masła czy smalcu

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 12:46
Olej kokosowy jest tak samo niezdrowy jak przetworzony tłuszcz wołowy lub masło - tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Audio
  • Olej kokosowy jednak szkodliwy. Relacja Rafała Motriuka (IAR)
Olej kokosowy
Olej kokosowyFoto: Africa Studio/shutterstock.com/cc

Tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, są uważane za szkodliwe, bo zawierają potencjalnie groźne składniki - tłuszcze nasycone. Mogą one zwiększać poziom tzw. złego cholesterolu i prowadzić do chorób układu krążenia.

Czytaj więcej:
nauka 1200 free
Nauka w portalu PolskieRadio.pl

Tłuszcze roślinne, w tym olej kokosowy, uchodzą za zdrowsze. Nie ma jednak danych, które potwierdzałyby tę hipotezę - twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne i dodaje, że olej kokosowy składa się w 82 proc. z tłuszczu nasyconego. Znacznie mniej mają go i tłuszcze wołowe, i masło, i smalec.

Niektórzy wskazują, że specjalny skład oleju kokosowego sprawia, że jest on mało szkodliwy, ale amerykańscy autorzy raportu nie znaleźli żadnych wiarygodnych faktów na ten temat. Są za to za starymi, sprawdzonymi opcjami: oliwą z oliwek czy olejem słonecznikowym.

kk

Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie dieta
Czytaj także

Ekspert: dostępne na rynku preparaty na odchudzanie rzadko działają

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2017 10:17
W ocenie dr Tomasza Podgórskiego z Zakładu Biochemii Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, dostępne na rynku preparaty przeznaczone dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała w większości przypadków nie działają.
rozwiń zwiń