Tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, są uważane za szkodliwe, bo zawierają potencjalnie groźne składniki - tłuszcze nasycone. Mogą one zwiększać poziom tzw. złego cholesterolu i prowadzić do chorób układu krążenia.
Nauka w portalu PolskieRadio.pl
Tłuszcze roślinne, w tym olej kokosowy, uchodzą za zdrowsze. Nie ma jednak danych, które potwierdzałyby tę hipotezę - twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne i dodaje, że olej kokosowy składa się w 82 proc. z tłuszczu nasyconego. Znacznie mniej mają go i tłuszcze wołowe, i masło, i smalec.
Niektórzy wskazują, że specjalny skład oleju kokosowego sprawia, że jest on mało szkodliwy, ale amerykańscy autorzy raportu nie znaleźli żadnych wiarygodnych faktów na ten temat. Są za to za starymi, sprawdzonymi opcjami: oliwą z oliwek czy olejem słonecznikowym.
kk