Nauka

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2013 23:55
I to aż o 40 proc. Tak wynika z kilkunastu różnych badań, które podsumowuje pismo „Clinical Gastroenterology and Hepatology”.
Picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby
Foto: Glow Images/East News

 

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby
I to aż o 40 proc. Tak wynika z kilkunastu różnych badań, które podsumowuje pismo „Clinical Gastroenterology and Hepatology”.
Trzy filiżanki dziennie mogą zmniejszać ryzyko zapadnięcia na raka nawet o 50 proc.  - sugerują niektóre analizy.
- Wyniki potwierdzają wcześniejsze doniesienia, że kawa jest korzystna dla zdrowia, a zwłaszcza dla wątroby – komentuje współautor pracy, Carlo La Vecchia z Universita degli Studi di Milano.
Rak wątroby to szósty najczęściej występujący typ nowotworu złośliwego. Jego przyczynami mogą być przewlekła infekcja wirusowa wątroby typu Bi C, a ryzyko zapadnięcia powiększa palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, otyłość i cukrzyca.
Zdaniem La Vecchia, ochronne działanie kawy może wynikać m.in. z tego, że napój ten obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kawa zawiera też enzymy, które dobrze wpływają na wątrobę.
La Vecchia i jego zespół wzięli pod lupę 16 różnych badań, w których udział wzięło łącznie 3,153 chorych na raka wątrobowokomórkowego. Jak się okazało, osoby regularnie pijące kawę (nawet w małych ilościach) mają o 40 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór w porównaniu z ludźmi, którzy nie piją kawy wcale.
Związek ten utrzymywał się niezależnie od płci badanych osób, spożycia alkoholu (nadmierne zwiększa ryzyko marskości wątroby i raka tego narządu) oraz występowania w przeszłości zapalenia wątroby czy innego jej schorzenia.
Autorzy analizy podkreślają, że wyniki te nie dowodzą jeszcze, iż kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego. Niewykluczone jest bowiem, że osoby cierpiące na różne schorzenia wątroby i układu pokarmowego redukują spożycie kawy.

Trzy filiżanki dziennie mogą zmniejszać ryzyko zapadnięcia na raka nawet o 50 proc. - sugerują niektóre analizy.

- Wyniki potwierdzają wcześniejsze doniesienia, że kawa jest korzystna dla zdrowia, a zwłaszcza dla wątroby – komentuje współautor pracy, Carlo La Vecchia z Universita degli Studi di Milano.

Rak wątroby to szósty najczęściej występujący typ nowotworu złośliwego. Jego przyczyną może być m.in. przewlekła infekcja wirusowa wątroby, a ryzyko zapadnięcia powiększa palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, otyłość i cukrzyca.

Zdaniem La Vecchia, ochronne działanie kawy może wynikać m.in. z tego, że napój ten obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kawa zawiera też enzymy, które dobrze wpływają na wątrobę.

La Vecchia i jego zespół wzięli pod lupę 16 różnych badań, w których udział wzięło łącznie 3153 chorych na raka wątrobowokomórkowego. Jak się okazało, osoby regularnie pijące kawę (nawet w małych ilościach) mają o 40 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór w porównaniu z ludźmi, którzy nie piją kawy wcale. Trzy filiżanki zmniejszają to ryzyko o ponad 50 proc.

Związek ten utrzymywał się niezależnie od płci i innych czynników, np. spożycia alkoholu czy zapalenia wątroby. Wyniki są interesujące i wymagają dalszych badań.

(ew/PAP/PopSci)

Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA