- Aż 25 proc. naszych współobywateli ma przewlekłą chorobę alergiczną, a więc wymaga leczenia - dodaje. Alergolog podkreśla, że liczba alergenów się nie zwiększa, ale kilka czynników sprawia, że dziś silniej na nie reagujemy. - Chemizacja życia to jeden aspekt, ale teoria higieniczna mówi o tym, że nadmiernie chronimy się przed kontaktem z naturalnymi czynnikami - wyjaśnia. Jeśli organizm nie nauczy się, co jest dobre, a co mu szkodzi, nie zetknie się z wirusami, bakteriami, grzybami, jego układ immunologiczny nigdy nie znormalizuje swoich reakcji.
Nietolerancja pokarmowa i alergia. Poznaj wroga
Alergikiem może stać się każdy z nas, praktycznie z dnia na dzień. Spożycie niektórych produktów, nawet w śladowych ilościach, może prowadzić do anafilaksji – ciężkiej, zagrażającej życiu reakcji o bardzo gwałtownym przebiegu. Nie ma wątpliwości, że wielu tragedii można by uniknąć, gdyby alergicy mieli większą wiedzę na temat przyczyn reakcji, metod zapobiegania oraz postępowania w razie objawów anafilaksji.
Zaproszeni do audycji goście mówią o najsilniej uczulających - a często zaskakujących - składnikach naszej diety, opowiadają o przebiegu wstrząsu anafilaktycznego oraz właściwym zachowaniu w takiej sytuacji.
***
Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadzi: Artur Wolski
Goście: Anna Robak-Reczek (koordynatorka Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Informacyjnego "Przygotuj się na wstrząs"), prof. Bolesław Samoliński (alergolog)
Data emisji: 23.11.2015
Godzina emisji: 21.37
asz/pg