Archeolog i dziennikarka jest autorką książki "Garnek archeologa", której premiera odbędzie na Targach Książki w Warszawie. Składa się na nią kilkanaście opowieści, inspirowanych wydarzeniami, których akcja toczy się na terenie Egiptu, Syrii i irackiego Kurdystanu. To opowieść o pracy polskich specjalistów, którzy poznali, czym jest mentalna odmienność ludzi Wschodu i Zachodu. Autorka pisze o aspektach codziennego życia misji archeologicznych, począwszy od warunków mieszkaniowych, przez relacje z miejscową ludnością, a skończywszy na orientalnej kuchni.
- Gotowanie dla misji, która żyje własnym rytmem, jest koszmarem: pobudka o godz. 4 rano, żeby zacząć prace przed upałem; jeśli dojeżdża się na stanowisko, to trzeba wstać dwie godziny wcześniej, przygotować posiłek i zaplanować następne. To przeszło moje najśmielsze wyobrażenia, nie wspominając o logistyce - tłumaczyła autorka książki.
Xenia Kolińska i jej mąż prof. Rafał Koliński spędzili trzy sezony na stanowisku Tell Arbid w północno-wschodniej Syrii. A właśnie z rejonu Bliskiego Wschodu pochodzi nastrasza książka kucharska świata, którą datuje się na połowę drugiego tysiącela p.n.e. - Odkryto ponad czterdzieści przepisów rozpisanych pismem klinowym na kilka kamiennych tabliczek. Nie wszystkie udało się jednak oczytać - tłumaczył prof. Rafał Koliński.
Komu służyła księga, jakie znajdują się w niej przepisy i kto ich używał? Również o tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadziła: Katarzyna Kobylecka
Goście: Xenia Kolińska, prof. Rafał Koliński (archeolodzy)
Data emisji: 13.05.2015
Godzina emisji: 21.37
tj/asz