Nauka

Kiwi, mango i papaja, czyli kłopotliwe owoce

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2017 11:00
Dlaczego kiwi nie chce się żelować w serniku na zimno? Odpowiedź jest prosta - kiwi, ale też mango i papaja, zawierają enzymy proteolityczne. A cóż to takiego?
Audio
  • Kłopotliwe owoce - kiwi, mango, papaja (Pytania z kosmosu/Trójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: ULLEO/PIXABAY.COM

- Te owoce odpowiadają za rozpad tego, dzięki czemu powstaje galaretka. Enzymy proteolityczne rozkładają białka, a żelatyna jest nim przecież - wyjaśniał dr Tomasz Rożek. Jest jednak ratunek! Jaki? O tym usłyszą Państwo w dołączonym nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 23.08.2017
Godzina emisji: 7.16

czaj/mk

Czytaj także

Czym jest kożuch na mleku?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2016 15:27
- Na początku powiem, że jest on odpowiedzialny za to, że mleko kipi - mówi Tomasz Rożek, dziennikarz naukowy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego długo gotowane jajka zielenieją?

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2017 11:30
Ugotowanie idealnego jajka często okazuje się być trudniejsze, niż może się wydawać. Z pomocą, jak zawsze przychodzi nauka.
rozwiń zwiń