Nauka

Skurcze - potrzebne są do wszystkiego

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2017 15:23
Niektóre, takie jak skurcze mięśnia sercowego, są dla nas nieodzowne, inne zaś nieprzyjemne - takie jak te nagłe, intensywne i bolesne skurcze łydki, które łapią nas w nocy. Co nam mówi organizm, gdy skurcze się przytrafiają?
Audio
  • Skurcze mięśni - co oznaczają i skąd się biorą? (Stacja Nauka/Czwórka)
Jedną z przyczyn skurczu mięśni łydki może być zbyt intensywny trening
Jedną z przyczyn skurczu mięśni łydki może być zbyt intensywny treningFoto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna

Jak przekonuje Aleksandra Skawina, pracowniczka Zakładu Fizjologii Zwierząt na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego - powodem skurczu mięśni może być przemęczenie, przetrenowanie, za dużo wypitej kawy lub mineralne niedobory. Do skurczu potrzebna jest energia, a to, czy mięsień powróci do pierwotnej pozycji zależy od gospodarki mineralnej.

Sprawdź także:
szczęście oddychanie powietrze 1200x660.jpg
Dobre oddychanie - reguluje funkcje organizmu

Skurcze są jednak nie tylko nagłe i bolesne - to także drżenie mięśni, które może być efektem przemęczenia albo silnego przeżycia emocjonalnego. - W trakcie sytuacji stresowej organizm kuli się, a potem wraca do pierwotnej normy fizjologicznej przez drżenie mięśni - wyjaśnia ekspertka.

A jak z nieprzyjemnymi skurczami radzić sobie w przyjemny sposób? Tego dowiecie się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 03.01.2017

Godzina emisji: 12.24

jsz/kd

           

  

Czytaj także

Grzyby, pasożyty - oto, co żyje w twoim ciele

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2016 14:49
- Jesteśmy świetnym mieszkaniem dla wszelkiego typu grzybów, pasożytów i bakterii. Żyją m.in. na naszej skórze, w przewodzie pokarmowym i drzewie oskrzelowym - mówiła dr Katarzyna Bukol-Krawczyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 16:30
Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czego w naszej diecie nie lubią zęby?

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2016 18:10
Sprawdziła to Anna Lewandowska, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Batorego w Warszawie. W Czwórce opowiedziała o wynikach swoich badań nad erozją szkliwa.
rozwiń zwiń