Gospodarka

Żywność ekologiczna: nowy system certyfikacji elektronicznej w UE

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2017 10:42
Na obszarze Unii Europejskiej już obowiązuje nowy system certyfikacji elektronicznej, którym objęte zostały importowane produkty ekologiczne.
Audio
  • O nowym systemie certyfikacji żywności ekologicznej mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Bartosz Zadura z przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Unia Europejska staje się światowym liderem w zakresie identyfikowalności i gromadzenia wiarygodnych danych na temat handlu żywnością ekologiczną.
Unia Europejska staje się światowym liderem w zakresie identyfikowalności i gromadzenia wiarygodnych danych na temat handlu żywnością ekologiczną.Foto: Andrei_M/Shutterstock.com

Przede wszystkim chodzi o to, aby taka żywność nie była źródłem zagrożeń, podkreśla Bartosz Zadura z przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce.

- Po pierwsze chodzi o bezpieczeństwo konsumentów, po drugie o zmniejszenie obciążeń administracyjnych dla władz i podmiotów gospodarczych. Również chodzi o statystyki, żeby monitorować to, co jest importowane na europejski rynek. To ma znaczenie zarówno dla władz, jak i dla firm, które takimi produktami handlują – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.

Uzupełnienie sprawdzonych rozwiązań

Nowy system jest uzupełnieniem już sprawdzonych rozwiązań.

- On jest dodany do istniejącego już unijnego elektronicznego systemu śledzenia przemieszczania produktów spożywczych. Każdy produkt spożywczy, odzwierzęcy, pasze, które są wprowadzane na rynek europejski, muszą być zarejestrowane na granicy i dzięki temu po pierwsze wiemy, co to jest, a po drugie, gdzie to jest. W przypadku jakiegoś zagrożenia, np. gdy w jakimś produkcie zostanie zidentyfikowany czynnik potencjalnie niebezpieczny dla konsumenta, wtedy bardzo łatwo i szybko można znaleźć, gdzie te produkty były dostarczone i jak były dystrybuowana. Jest to więc bardzo ważne. W przypadku produktów ekologicznych tak to właśnie będzie działało – tłumaczy Bartosz Zadura

Podnoszenie standardów związanych z bezpieczeństwem żywności

System został wprowadzony zgodnie z zaleceniami Europejskiego Trybunału Obrachunkowego.

- To wszystko wiąże się z podwyższaniem standardów, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności. Zwracał na to uwagę komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan, który zaznaczał, że ten system certyfikacji i monitorowania produktów spożywczych w UE jest na najwyższym poziomie. Nie ma nigdzie, w innych częściach świata, tak zaawansowanego systemu – zwraca uwagę rozmówca Jedynki.

Dzięki nowemu systemowi Unia Europejska staje się światowym liderem w zakresie identyfikowalności i gromadzenia wiarygodnych danych na temat handlu żywnością ekologiczną.

Dariusz Kwiatkowski, awi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Konkurs

Czytaj także

Żywność ekologiczna: produkcja i sprzedaż rosną. Wartość rynku zbliża się do 1 mld zł

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2017 10:15
Wartość naszego rynku żywności ekologicznej zbliża się do 1 mld zł, i co ważniejsze stale rośnie. Miniony rok był dla rolnictwa ekologicznego w miarę pomyślny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2017 10:13
Dostrzegając szansę, jaką dla polskich producentów rolnych jest rolnictwo ekologiczne, zarówno w odniesieniu do rynku Unii Europejskiej, jak i możliwości eksportu płodów rolnych do państw trzecich, działania na rzecz rozwoju tego sektora produkcji zostały włączone do Programu działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2015-2019.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ekożywność: mało jemy, dużo eksportujemy

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2017 18:11
W środę w Norymberdze w Niemczech, ruszyły targi żywności ekologicznej BIOFACH 2017. To największa na świecie impreza poświęcona biorynkowi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2017 01:12
Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów wytwarzających żywność bez udziału środków chemicznych zwiększyła się o 576 proc. Dobre perspektywy czekają produkty łączące trendy ekologiczne z żywnością szybkich przekąsek. Dynamiczny rozwój rynku widać także po większej liczbie firm wystawiających się na targach WorldFood Warsaw. W tegorocznej edycji targów wzięło udział łącznie 300 wystawców.
rozwiń zwiń