Gospodarka

Mimo ASF wraca moda na wieprzowinę?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2017 14:55
Zbliża się kolejna impreza pod hasłem Świętomięs Polski, która odbędzie się w najbliższy weekend, 16 - 17września, w Białymstoku. Organizatorzy chcą pokazać, że dla produktów mięsnych warto znaleźć miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Audio
  • O tegorocznej imprezie pod hasłem Świętomięs Polski mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Żeberka wieprzowe (zdjęcie ilustracyjne)
Żeberka wieprzowe (zdjęcie ilustracyjne)Foto: shutterstock/Tatiana Volgutov

Na imprezie będą promowane trzy rodzaje mięsa, mówi w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.

- Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe – wylicza ekspert.

W czasie tegorocznego święta będzie wiele punktów, które będą przygotowywały mięso, ale to nie jedyne zaplanowane atrakcje.

- Będą to różne gulasze. Największą atrakcją będzie w całości pieczony byk. A dodatkowo będą towarzyszyły nam imprezy muzyczne. To będzie dwudniowy, wielki festyn – zapowiada Janusz Rodziewicz.

Wraca moda na wieprzowinę

W polskiej branży mięsnej da się zauważyć obecnie modę na wieprzowinę, choć jej producenci mierzą się obecnie z problemem afrykańskiego pomoru świń.

- Przez wiele lat mieliśmy tzw. dołek świński i wieprzowina taniała, była niepopularna. W tej chwili jest renesans wieprzowiny. Ceny idą w górę. Tymczasem mamy problem z eksportem, ponieważ do niektórych krajów z powodu zagrożenia ASF nie możemy eksportować – wyjaśnia Janusz Rodziewicz.

To, że w tej chwili producenci trzody chlewnej wychodzą z tego świńskiego dołka, widać chociażby po tym, że rośnie liczba hodowanych sztuk, jest większy pobyt na prosięta i ceny w skupie idą w górę. Trochę bardziej chłonny stał się rynek krajowy, dodaje ekspert.

- Mamy dobry rynek krajowy, który jest bardzo chłonny i wydaje się, że wraca moda na wieprzowinę – zauważa Janusz Rodziewicz.

Impreza Świętomięs Polski jest finansowana z trzech funduszy promocji mięsa: drobiowego, wołowego i wieprzowego.

Elżbieta Mamos, awi

Zobacz więcej na temat: wieprzowina Elżbieta Mamos
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ceny wieprzowiny rosną. Powód? Chiny

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2017 13:01
Polska od trzech lat nie może się uporać z Afrykańskim Pomorem Świń, który w latach 2014 i 2015 r. znacząco wpłynął na obniżenie produkcji i eksportu mięsa wieprzowego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rośnie eksport wieprzowiny z Polski. Ale rynek azjatycki nadal jest dla nas zamknięty

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2017 18:04
W pierwszym kwartale tego roku z Polski wyeksportowano 125 tys. ton wieprzowiny, o 20 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karkówka na grill na razie nie będzie tańsza

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2017 12:10
Nie ma szans na tańszego schabowego, szynkę czy karkówkę z grilla tego lata.  Jak prognozuje Agencja Rynku Rolnego, do jesieni utrzymają się relatywnie wysokie ceny tuczników, a to oznacza, że mięso wieprzowe nie stanieje.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Krzysztof Jurgiel zapewnia: mięso z zarażonych ASF świń nie trafia do przetwórstwa

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2017 17:27
Nie jest możliwe, aby mięso pochodzące z Polski, od trzody zarażonej Afrykańskim Pomorem Świń, trafiało do przetwórstwa i na półki sklepowe  - mówi Polskiemu Radiu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgiel.
rozwiń zwiń