Złote Mleko. Lecznicza mikstura o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2017 12:00
To - wbrew pozorom – nie jest innowacyjny przepis, który stworzyli eksperci od zdrowego żywienia. Ten wyjątkowy napój został stworzony już w starożytności przez lekarzy medycyny indyjskiej. Dziś naukowcy potwierdzają mnóstwo właściwości zdrowotnych kurkumy, a my korzystamy z jej dobrodziejstw.
Złote Mleko to napój cenny w działaniu, ale tani w przygotowaniu.
Złote Mleko to napój cenny w działaniu, ale tani w przygotowaniu.Foto: Vista Photo/Shutterstock.com

Złote Mleko to wyjątkowy napój, którego podstawowym składnikiem jest kurkuma - znana na całym świecie przyprawa słynąca z licznych i wyjątkowo silnych właściwości leczniczych. Przepis na ten napój można modyfikować według swoich upodobań, ale nigdy nie może w nim zabraknąć mleka i złotej przyprawy.

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, otrzymywana z korzenia rośliny zwanej ostryżem o wyglądzie podobnym do imbiru. Przez długie lata używana była głównie do barwienia potraw - dzięki zawartemu w niej składnikowi – kurkuminie. Później odkryto jej niezwykłe właściwości lecznicze. W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy – wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Ponadto, złota przyprawa działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, antyoksydacyjne, oczyszcza wątrobę i nerki. Spożywając złotą miksturę, możemy wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed chorobami, ponieważ kurkuma uważna jest za naturalny antybiotyk. Złote mleko może pomóc w łagodzeniu bólów reumatycznych i dolegliwości wywołanych podwyższonym ciśnieniem krwi, a także w przyspieszeniu przemiany materii.

Napój wpływa też na nasz wygląd: działa relaksacyjnie, ujędrnia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Pomocny jest dla osób z łupieżem i podrażnieniami skóry głowy, a także ułatwia zasypianie.

Złote Mleko to napój cenny w działaniu, ale tani w przygotowaniu.
Foto: zarzamora/Shutterstock.com

Jak przygotować złote mleko?

Najpierw przygotowujemy pastę z kurkumy: ¼ szklanki kurkumy w proszku (30 g) mieszamy z ½ szklanki wody (125 ml). Możemy doprawić ½ łyżeczki mielonego pieprzu (2,5 g).

Łączymy wszystkie składniki i gotujemy je na średnim ogniu (ciągle mieszając) do uzyskania jednolitej masy. Gdy wystygnie czekamy aż ostygnie, przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce. Gotową pastę z kurkumy możesz dodawać nie tylko do Złotego Mleka, ale również do wszelkich innych dań oraz koktajli.

Czytaj także
kurkuma korzeń przyprawy 1280.jpg
Dlaczego kurkuma leczy?

Złote Mleko

1 łyżeczka pasty z kurkumy

1 szklanka mleka (może być krowie, bez laktozy, roślinne)

1 łyżka oleju migdałowego (lub masła klarowanego albo oleju kokosowego)

miód do smaku, ewentualnie cytryna, imbir itp.

W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy pastę, olej i miód. Mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników i gotowe!

 

Na zdrowie!




Aleksandra Rybińska

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zimno? Oto 5 przepisów na rozgrzewającą herbatę

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2016 18:28
Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i szukamy skutecznych sposobów na rozgrzanie, często sięgamy po gorące napoje. Tradycyjna herbata nie musi być nudna i zawsze smakować tak samo. Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, by podkręcić jej smak i uzyskać rozgrzewający efekt. Przedstawiamy kilka propozycji, jak to zrobić samodzielnie w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 19:40
Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na zdrowy i szybki czekoladowy mazurek bez pieczenia [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2017 18:00
Mazurek jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Na szczęście jego przygotowanie wcale nie musi zajmować wiele czasu i wysiłku, bo świąteczny deser możemy przyrządzić bez pieczenia i w zaledwie 20 minut. A w dodatku każdym jego kawałkiem będziemy cieszyć się podwójnie, ponieważ dostarczymy sobie nie tylko wrażeń smakowych, ale i porcję cennych składników odżywczych.
rozwiń zwiń