Nie tylko karkówka. Lody, tofu i inne nietypowe przysmaki z grilla

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2017 10:00
Słyszysz ''grill'', myślisz: karkówka? Czas to zmienić! To prawda, że najczęściej na ruszt trafiają mięsa i warzywa, ale okazuje się, że grillować można o wiele więcej i niekoniecznie muszą to być tłuste i ciężkostrawne potrawy. Zobacz, co jeszcze doda smaku uczcie pod chmurką.
Grillowane lody w chrupiącej, kokosowej panierce.
Grillowane lody w chrupiącej, kokosowej panierce. Foto: SIBAShouse/Shutterstock.com

Awokado

Ten tropikalny owoc ma bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie komponuje się z daniami słodkimi i słonymi, można z niego zrobić pastę, wkroić do sałatki, dodać do koktajlu albo wrzucić na ruszt.. Wystarczy przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę i skropić każdą połówkę oliwą z oliwek lub cytryny, a na środku ułożyć nasze ulubione nadzienie – może to być np. dowolny, ser, kiełki, posiekane pomidory, wybrany sos. Na koniec połówki awokado posypujemy silą, pieprzem i ziołami, umieszczamy na ruszcie i grillujemy z każdej strony przez 2-3 minuty.

Taka przystawka to porcja zdrowia. Awokado bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz poprawiają metabolizm.

Czytaj także
awokado 1200.jpg
Co kryje się pod skórką awokado?

Ananas

Owoce mozna grillować, a nawet trzeba! To smaczna i bardzo zdrowa propozycja na ucztę na świeżym powietrzu. Możemy z nich zrobić przystawkę lub deser albo też podać jako dodatek do dania głównego. Świetnie w tych wszystkich rolach spełnia się ananas, który nadaje potrawom słodko-kwaśny smak. Dla dbających o linię polecamy grillowanie plastrów owocu bez dodatków, łasuchom na pewno zasmakuje ananas z lodami, polewą czekoladową lub z masłem klarowanym i cynamonem.

Substancje zawarte w ananasie wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Owoc wspomaga proces detoksykacji organizmu, jest też źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. W ananasie znajdziemy również pektyny, czyli błonnik pokarmowy, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas, co sprzyja odchudzaniu.

Na grillu można przygotować wiele nietypowych smakołyków.
Foto: Barbara Neveu/Shutterstock.com



Mango

Miąższ tego egzotycznego owocu kryje w sobie nie tylko wiele smaku, ale i cennych substancji odżywczych, które mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Poza tym mango zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. By przygotować przysmak z grilla, wystarczy przekroić owoc na pół i naciąć miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki przypiekamy przez około pięć minut, możemy je wcześniej posypać brązowym cukrem, a podawać z ulubionymi dodatkami.

Arbuz

Tak, to prawda, nawet arbuz można wrzucić na ruszt. Ten wielki owoc zawierający sporo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami, wystarczy posmarować miodem i położyć na grillu. Arbuza można zjeść samego, dodać do deseru lub do sałatki (nawet w wersji słonej, np. z fetą, listkami świeżej bazylii, oliwą oraz sokiem z limonki).

Czytaj także
arbuz 1000.jpg
Jak szybko obrać i pokroić arbuza?

Owoce jagodowe

Mniejsze owoce też mogą stanowić smaczny dodatek do grillowej uczty. Wybierzmy swoje ulubione owoce jagodowe, np. jagody, truskawki, jeżyny, borówki czy maliny, wymieszajmy z cukrem i sokiem z cytryny ,a potem wyłóżmy na folię aluminiową. Pamiętajmy, by zawinąć boki, by nie wypłynął sok. Po 10 minutach grillowania jeszcze gorące owoce będą świetnie smakowały z lodami waniliowymi, z jogurtem greckim, z naleśnikami albo z goframi. Możemy też podpiekać winogrona – one jednak potrzebują być na grillu zaledwie 5 minut.

Brzoskwinie

To idealna propozycja dla miłośników słodkich, ale jednocześnie lekkich deserów. Wybierając idealne owoce, zwróć uwagę na to, by ich skórka była jak najbardziej gładka– nie miała żadnych nacięć i przebarwień. Brzoskwinie nie powinny też być ani zbyt twarde, ani miękkie. Przekrój owoce na pół, wyjmij pestki i każdą połówkę natrzyj masłem. Grilluj przez 4 minuty z każdej strony i podawaj z własnoręcznie przygotowaną bitą śmietaną i lodami lub innymi dodatkami. Brzoskwinie nadadzą też wyjątkowy smak potrawom mięsnym, a nam pomogą złagodzić stres, polepszyć nastrój oraz poprawić stan skóry, paznokci i włosów.

Banany

To propozycja dla łakomczuchów i osób mogących pozwolić sobie na większą porcję cukru. Banany możemy grillować albo same (zawierają naturalną słodycz) lub w połączeniu z czekoladą, co tworzy prawdziwy raj dla podniebienia. Banany delikatnie nadcinamy wzdłuż, ale tak, by nie rozpadły się na dwie części i w miejscu nacięcia umieszczamy kostki czekolady lub sos czekoladowy, po czym grillujemy 2-3 minuty. Możemy dodać czekoladę już po zdjęciu bananów z rusztu. Żeby owoce trzymały ciepło, a nadzienie nie wypłynęło, warto skorzystać z folii aluminiowej. Gotowy deser można podawać z lodami i bitą śmietaną.

Na grillu można przygotować wiele nietypowych smakołyków.
Foto: Kadrik/Shutterstock.com

Tofu

A teraz coś i dla mięsożerców, i dla wegetarian, i dla wegan. Grillowane tofu to dobry wybór na letnią ucztę. Kostkę sera kroimy na plastry o grubości 1 cm plastry, a następnie marynujemy przez kilka godzin w oliwie wymieszanej z ulubioną mieszanką ziół.  Przyprawione tofu układamy na ruszcie i grillujemy z obu stron przez ok. 4 minuty. Tak przygotowany przysmak podajemy ze świeżym pieczywem lub brązowym ryżem oraz z sałatką.

Czytaj także
grill 1000x667.jpg
Grill na balkonie, na plaży, w lesie. Co na to przepisy

Kolby kukurydzy

Grillowana kukurydza ma wyjątkowy smak, ale podawanie kolby w tej formie nadal jest mało popularne. Pora działaniem na kubki smakowe, to zboże ochroni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększy odporność i przedłuży młodość. Są trzy sposoby na bezpieczne grillowanie kukurydzy: w liściach (20-30 min), bez liści po uprzednim podgotowaniu (10 min gotowania, grillowanie aż się zarumieni) i grillowanie w folii spożywczej po uprzednim podgotowaniu (10 min gotowania i 7-10 minut pieczenia). Kukurydza nie zawiera glutenu, zatem to dobry wybór dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Marshmallow

To już nie jest fit propozycja, ale z pewną ucieszy wymagające podniebienia. Niewiele osób wie, że słynne pianki po podgrzaniu zyskują bardzo ciekawy smak. Na patyczki do szaszłyków możemy nadziewać nie tylko same łakocie, ale np. naprzemiennie owoce: maliny, truskawki, pokrojone jabłka. Tak przygotowany deser opiekamy na ruszcie przez 5 minut.

Na grillu można przygotować wiele nietypowych smakołyków.
Foto: Val Thoermer/Shutterstock.com

Lody

To propozycja dla odważnych i ciekawych smaku. Przygotowujemy kilka gałek swojego ulubionego smaku i wkładamy je do zamrażarki na 2 godziny. Ubijamy jajka z cukrem pudrem (2 jaja i łyżeczki cukru na 4 gałki lodów).  Od razu po wyjęciu gałek zanurzamy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Czynność powtarzamy 3 razy, aby na każdej kulce powstały trzy warstwy jajka i wiórków. Odstawiamy do ponownego zamrożenia, a gdy nadejdzie czas grillowania, kładziemy je na rozgrzanym ruszcie i przekręcamy co 2 minuty do momentu, w którym lodowa kulka będzie zarumieniona. Takie grillowane lody podawać możemy ze świeżymi owocami lub ulubionym sosem.

 

 


Aleksandra Rybińska

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Lato zamknięte w słoiku. Dlaczego warto kisić owoce?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 23:30
Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Frytki belgijskie na liście dziedzictwa kulturalnego UNESCO?

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 15:30
Popularna na całym świecie przekąska z wieloletnią tradycją może trafić na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie – bo o nich mowa – to specjał, z którego Belgowie są bardzo dumni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillowany kurczak, czekolada i gin, czyli dieta Królowej Elżbiety II

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2017 11:00
Wizyta księżnej Kate i księcia Williama w Polsce potwierdziła tylko, że zainteresowanie rodziną brytyjską jest wciąż ogromne. Podglądamy, co robią, w co się ubierają i co jedzą. Szczególnie ciekawe jest menu królowej Elżbiety, która uwielbia czekoladę i nie stroni od... alkoholu.
rozwiń zwiń