Wiadomości

Tłusty czwartek: czas na obżarstwo pączkami

16.02.2012
pączki
pączkiFoto: źr. Wikipedia, Kpalion
W kalendarzu chrzescijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tłusty czwartek na stołach królują pączki i faworki. Tradycja nakazuje zrezygnowanie z diet i objadanie się.
Posłuchaj
00'30 Aleksander Robotycki z Państwowego Muzeum Etnograficznego tłumaczy dlaczego tłusty czwartek nazywamy "tłustym"
00'22 Etnograf wyjaśnia, że pączki są symbolem obfitości
00'32 Tłusty czwartek jest wstępem do ostatków - dodaje Aleksander Robotycki
Kto jest mistrzem w jedzeniu pączków na czas?
Kto jest mistrzem w jedzeniu pączków na czas?

 Aleksander Robotycki z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie przypomina, że tłusty czwartek wywodzi się z połączenia tradycji ludowej i chrzescijańskiej.

- Nazwa "tłusty czwartek" oznacza, że jadano bardzo tłusto i bardzo dużo - to też poczatek ostatniego tygodnia karnawału a więc czasu zabawy i swawoli - informuje Robotycki.

 

 ZOBACZ GALERIĘ DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

 

Pączki są symbolem obfitości. Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane: według niektórych pączek pochodzi z Wiednia, według innych z Turcji.

Tłusty czwartek jest wstępem do ostatków. W polskiej tradycji jadanie pączków jest dobrą wróżbą na przyszłość. Dawniej wierzono, że im więcej ich zjemy - tym będziemy zdrowsi, szczęśliwsi i bogatsi.


Królowała słonina

Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką. Tradycję jedzenia pączków na słodko zapoczątkowano w Polsce w XVI wieku.

W Małopolsce tłusty czwartek zwany jest też combrowym czwartkiem. Według legendy pochodzącej z XVII wieku, w ostatni czwartek karnawału zmarł wójt Combr, który zakazywał handlować przekupkom na krakowskim rynku. W każdą rocznicę jego śmierci handlujące kramarki urządzały wielką i huczną zabawę.

 

mr

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Powiedzieli w Polskim Radiu

Czytaj także

Faworki po liońsku na tłusty wtorek

We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień.
Posłuchaj
04'30 Kulisy Kulinarnej Akademii na Tłusty Czwartek

– Przed rozpoczęciem postu na głównej ulicy Nowego Orleanu organizowane są parady. Największa z nich odbywa się w tłusty wtorek, tuż przed Środą Popielcową - opowiada Maggie, studentka Le Cordon Bleu.

W tym dniu Amerykanie pieką tradycyjne … francuskie ciasteczka. – Nowy Orlean to stolica Luizjany, najbardziej francuskiego ze stanów USA, stąd ta tradycja – tłumaczy Maggie.

My dziś przygotujemy jedno z francuskich ciast odpowiednich na ostatni tydzień przed Wielkim Postem – faworki po liońsku.

Mąka, łycha oliwy z oliwek, szczypta soli, proszek do pieczenia, cukier, masło i jaja.

Inność, w stosunku do polskich faworków, polega na tym, że dodaje się skórkę z cytryny i dolewa rumu, bo te dwa składniki świetnie się ze sobą rozumieją na naszych językach.

Ciasto liońskie wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy, ale nie tak cienko, jak na polskie faworki.

Następnie tniemy na paski i rzucamy na oliwę rozgrzaną do 180 stopni.

Można je przedtem przeciąć po środku lub zawiązać w kokardkę.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)