X
Aby nas słuchać lub oglądać potrzebujesz najnowszego Adobe Flash Player | Pobierz Flash
POLSKIE RADIO - HISTORIE DOBRZE OPOWIADANE OD 90 LAT
Jedynka

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

29.12.2011
0 0 0
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
Posłuchaj
13'40 Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku i na ostatki. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

A jak zrobić dietetyczne faworki, czyli takie bez masła i bez śmietany? Radzi mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio. – Cztery żółtka wbijamy do szklanki, do drugiej szklanki tyle samo wlewamy jasnego piwa – tłumaczy gość Jedynki. Piwo zstępuje spirytus. – Najlepsze jest to z imbirem. Wtedy te faworki mają taki pikantny posmak – dodaje. Rezygnujemy tym samym z masła i ze śmietany. – Do tego dodajemy mniej więcej czubatą szklankę mąki – tłumaczy Małgorzata Puzio. Najlepiej mąki jasnej, typu 500 lub 450. – Wtedy zagniatamy dosyć długo ciasto. Ja do każdego ciasta dodaję szczyptę soli – zdradza ekspert.

Aby faworki były chrupiące, należy do ciasta wprowadzić powietrze. – Dobrze jest przesiać mąkę z wysoka w sicie. Dawniej mąkę stawiano na piecu, żeby była gorąca i później ja przesiewano – opowiada. Ciasto należy ugniatać kilka minut. – Ciasto dostanie pęcherzyków i to jest już bardzo dobry półprodukt do faworków – twierdzi kucharka.

Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, formujemy i smażymy. – W dużej ilości oliwy. Ja smażę na oleju plus masło klarowane. Jedna osoba wrzuca, a druga je szybko wyjmuje, żeby się nie spaliły – tłumaczy gość Jedynki.

Jak zrobić klarowane masło? – Kupujemy dobrej jakości masło. Takie, które ma minimum 82 proc, tłuszcz rozpuszczasz na małym ogniu na patelni. Potem czekasz, aż się ostudzi. Całą pianę i te wszystkie farfocle wyrzucasz, a resztę zlewasz do słoika – podpowiada mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio.

A tym, którzy za faworkami nie przepadają, podajemy przepis na piernik według Małgosi Puzio:

1,5 szklanki tartego jabłka podduszonego

2 szklanki mąki tortowej

Szklanka brązowego cukru

Łyżka miodu

0,5 kostki rozpuszczonego masła (wlewamy do masy ostudzone!)

Przyprawy korzenne

2 łyżeczki sody

Bakalie

Ewewntualnie jajko

Pieczemy 30-40 minut w piekarniku, z termoobiegiem 180 st.

Rozmawiali i o przepisy dopytywali Karolina Rożej i Roman Czejarek.

(mb)

0 0 0
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Wybory prezydenckie 2015 - najnowsze informacje

Czytaj także

Wino i piwo ukryte w obiedzie

Alkohole są doskonałym dodatkiem do potraw nie tylko jako trunki, także jako przyprawy, kiedy doskonale wydobywają ukryte smaczki. Doskonale pasują np. do korzennej karkówki w sosie miodowo-piwnym.

Niezbędne składniki:

  • 1 schab karkowy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml piwa
  • 70 ml miodu
  • olej

 

Przyprawy KAMIS:

  • Marynata korzenna do mięs i drobiu
  • ½ opakowania Goździków
  • 6-8 owoców Kardamonu Specialite
  • Sól morska w młynku
  • Pieprz czarny w młynku

 

Ilość: dla 6-8 osób

Czas przygotowania: 120 minut + czas marynowania

 

Karkówkę natrzeć marynatą korzenną, naszpikować goździkami, posmarować olejem. Odstawić na 24 godziny, cebulę pokroić w piórka, włożyć razem z karkówką do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec w 165˚C około  100 minut podlewając wodą.

Sos uzyskany podczas pieczenia przelać do rondelka, dodać czerwone wino, miód, piwo, ziarenka z owoców kardamonu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojoną na cienkie plastry karkówkę podawać z sosem.

Smacznego!

(gs)

0 0 0

Czytaj także

Słodki suflet korzenny

Suflety to ciasta wymagające dużej cierpliwości i wytrwałości przy przygotowaniu. Rozkoszny smak jaki posiadają wynagradza jednak z nawiązką wszystkie trudy.
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 120 g cukru
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • Przyprawa do ciasteczek korzennych KAMIS

 

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 50 minut

 

Śmietankę zagotować z przyprawą korzenną, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem, miskę z żółtkami ustawić na garnku z wrzącą wodą (w tzw. kąpieli wodnej), dodać śmietankę, ubijać tak, aby nie doprowadzić do wrzenia, gdy zgęstnieje, wystudzić. Do masy dodać ubitą z łyżką mąki ziemniaczanej pianę, delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wlać do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek. Piec 30 minut w temp. 180˚C.

 

Pieczona poezja!

Smacznego!

 

(gs) 

0 0 0

Czytaj także

Faworki po liońsku na tłusty wtorek

We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień.
Posłuchaj
04'30 Kulisy Kulinarnej Akademii na Tłusty Czwartek

– Przed rozpoczęciem postu na głównej ulicy Nowego Orleanu organizowane są parady. Największa z nich odbywa się w tłusty wtorek, tuż przed Środą Popielcową - opowiada Maggie, studentka Le Cordon Bleu.

W tym dniu Amerykanie pieką tradycyjne … francuskie ciasteczka. – Nowy Orlean to stolica Luizjany, najbardziej francuskiego ze stanów USA, stąd ta tradycja – tłumaczy Maggie.

My dziś przygotujemy jedno z francuskich ciast odpowiednich na ostatni tydzień przed Wielkim Postem – faworki po liońsku.

Mąka, łycha oliwy z oliwek, szczypta soli, proszek do pieczenia, cukier, masło i jaja.

Inność, w stosunku do polskich faworków, polega na tym, że dodaje się skórkę z cytryny i dolewa rumu, bo te dwa składniki świetnie się ze sobą rozumieją na naszych językach.

Ciasto liońskie wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy, ale nie tak cienko, jak na polskie faworki.

Następnie tniemy na paski i rzucamy na oliwę rozgrzaną do 180 stopni.

Można je przedtem przeciąć po środku lub zawiązać w kokardkę.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)

0 0 0

Czytaj także

Gotujemy i... smakujemy!

Mamy nadzieję, że minione świąteczne dni tylko rozbudziły Wasze apetyty i najbliższe wieczory bardzo chętnie spędzicie z nami w... kuchni, zapraszamy!
0 0 0