Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Jedynka
Marlena Borawska 29.12.2011
Jak przyrządzić dietetyczne faworki?
foto: źr.Wikipedia

Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!

Najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku i na ostatki. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

A jak zrobić dietetyczne faworki, czyli takie bez masła i bez śmietany? Radzi mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio. – Cztery żółtka wbijamy do szklanki, do drugiej szklanki tyle samo wlewamy jasnego piwa – tłumaczy gość Jedynki. Piwo zstępuje spirytus. – Najlepsze jest to z imbirem. Wtedy te faworki mają taki pikantny posmak – dodaje. Rezygnujemy tym samym z masła i ze śmietany. – Do tego dodajemy mniej więcej czubatą szklankę mąki – tłumaczy Małgorzata Puzio. Najlepiej mąki jasnej, typu 500 lub 450. – Wtedy zagniatamy dosyć długo ciasto. Ja do każdego ciasta dodaję szczyptę soli – zdradza ekspert.

Aby faworki były chrupiące, należy do ciasta wprowadzić powietrze. – Dobrze jest przesiać mąkę z wysoka w sicie. Dawniej mąkę stawiano na piecu, żeby była gorąca i później ja przesiewano – opowiada. Ciasto należy ugniatać kilka minut. – Ciasto dostanie pęcherzyków i to jest już bardzo dobry półprodukt do faworków – twierdzi kucharka.

Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, formujemy i smażymy. – W dużej ilości oliwy. Ja smażę na oleju plus masło klarowane. Jedna osoba wrzuca, a druga je szybko wyjmuje, żeby się nie spaliły – tłumaczy gość Jedynki.

Jak zrobić klarowane masło? – Kupujemy dobrej jakości masło. Takie, które ma minimum 82 proc, tłuszcz rozpuszczasz na małym ogniu na patelni. Potem czekasz, aż się ostudzi. Całą pianę i te wszystkie farfocle wyrzucasz, a resztę zlewasz do słoika – podpowiada mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio.

A tym, którzy za faworkami nie przepadają, podajemy przepis na piernik według Małgosi Puzio:

1,5 szklanki tartego jabłka podduszonego

2 szklanki mąki tortowej

Szklanka brązowego cukru

Łyżka miodu

0,5 kostki rozpuszczonego masła (wlewamy do masy ostudzone!)

Przyprawy korzenne

2 łyżeczki sody

Bakalie

Ewewntualnie jajko

Pieczemy 30-40 minut w piekarniku, z termoobiegiem 180 st.

Rozmawiali i o przepisy dopytywali Karolina Rożej i Roman Czejarek.

(mb)

Komentarze:

sortuj
liczba komentarzy: 0
    Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!

Bądź z nami w kontakcie:

00:00 - 03:00MUZYKA NOCĄSłuchaj na żywo
Oglądaj na żywo
Wkrótce: KIERMASZ POD KOGUTKIEM
serwis specjalny wrzesień39

Polecamy:

Zapomniane warzywa sezonowe wracają na stoły

Zapomniane warzywa sezonowe wracają na stoły

Skorzonera, topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew - to tylko niektóre z warzyw używanych kiedyś w kuchni. Potem zostały zastąpione innymi, często importowanymi. - Teraz wracają do łask - mówi Anna Popek.

Biografia tajemniczej Charlotte Bront, która wywołała burzę

Biografia tajemniczej Charlotte Brontë, która wywołała burzę

Po śmierci Charlotte Brontë na świecie zapanowała mania na jej literaturę i osobę. W związku z tym, że mało wiedziano o jej życiu, ukazały się różne teorie na jej temat. By nie niszczyć reputacji pisarki, ojciec autorki poprosił jej przyjaciółkę o napisanie biografii Charlotty. - Książka "Życie Charlotte Brontë" stała się wówczas bestsellerem - opowiada Eryk Ostrowski, znawca literatury sióstr Brontë.

Kuba - kraj wolny od narzekania

Kuba - kraj wolny od narzekania

Piosenka głosi, że ta wyspa jest gorąca jak wulkan. I nie o samą temperaturę chodzi. Kubańczycy tańczą, gdy tylko usłyszą muzykę, a nawet żyjąc w skromnych warunkach, potrafią cieszyć się życiem.