Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Jedynka
Marlena Borawska 29.12.2011
Jak przyrządzić dietetyczne faworki?
foto: źr.Wikipedia

Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!

Najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku i na ostatki. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

A jak zrobić dietetyczne faworki, czyli takie bez masła i bez śmietany? Radzi mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio. – Cztery żółtka wbijamy do szklanki, do drugiej szklanki tyle samo wlewamy jasnego piwa – tłumaczy gość Jedynki. Piwo zstępuje spirytus. – Najlepsze jest to z imbirem. Wtedy te faworki mają taki pikantny posmak – dodaje. Rezygnujemy tym samym z masła i ze śmietany. – Do tego dodajemy mniej więcej czubatą szklankę mąki – tłumaczy Małgorzata Puzio. Najlepiej mąki jasnej, typu 500 lub 450. – Wtedy zagniatamy dosyć długo ciasto. Ja do każdego ciasta dodaję szczyptę soli – zdradza ekspert.

Aby faworki były chrupiące, należy do ciasta wprowadzić powietrze. – Dobrze jest przesiać mąkę z wysoka w sicie. Dawniej mąkę stawiano na piecu, żeby była gorąca i później ja przesiewano – opowiada. Ciasto należy ugniatać kilka minut. – Ciasto dostanie pęcherzyków i to jest już bardzo dobry półprodukt do faworków – twierdzi kucharka.

Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, formujemy i smażymy. – W dużej ilości oliwy. Ja smażę na oleju plus masło klarowane. Jedna osoba wrzuca, a druga je szybko wyjmuje, żeby się nie spaliły – tłumaczy gość Jedynki.

Jak zrobić klarowane masło? – Kupujemy dobrej jakości masło. Takie, które ma minimum 82 proc, tłuszcz rozpuszczasz na małym ogniu na patelni. Potem czekasz, aż się ostudzi. Całą pianę i te wszystkie farfocle wyrzucasz, a resztę zlewasz do słoika – podpowiada mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio.

A tym, którzy za faworkami nie przepadają, podajemy przepis na piernik według Małgosi Puzio:

1,5 szklanki tartego jabłka podduszonego

2 szklanki mąki tortowej

Szklanka brązowego cukru

Łyżka miodu

0,5 kostki rozpuszczonego masła (wlewamy do masy ostudzone!)

Przyprawy korzenne

2 łyżeczki sody

Bakalie

Ewewntualnie jajko

Pieczemy 30-40 minut w piekarniku, z termoobiegiem 180 st.

Rozmawiali i o przepisy dopytywali Karolina Rożej i Roman Czejarek.

(mb)

Komentarze:

sortuj
liczba komentarzy: 0
    Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!

Bądź z nami w kontakcie:

19:00 - 23:59WIECZORNE ROZMAITOŚCISłuchaj na żywo
Oglądaj na żywo
Wkrótce: MAGAZYN BARDZO FILMOWY

Polecamy:

Małgorzata Szumska w poszukiwaniu siebie. O Syberii i miłości

Małgorzata Szumska w poszukiwaniu siebie. O Syberii i miłości

- Od dzieciaka wiedziałam, że tam pojadę. Zapytałam babcię, co ona na to, a ona bez większego stresu powiedziała: jedź, mi się nic nie stało podczas wojny, to tobie w XXI wieku też nic nie będzie” - mówiła w Jedynce Małgorzata Szumska autorka książki "Zielona sukienka - przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii".

Muzyczna i wizualna uczta na otwarcie Muzeum Historii Żydów Polskich

Muzyczna i wizualna uczta na otwarcie Muzeum Historii Żydów Polskich

By poznać zawartość Muzeum Historii Żydów Polskich, nie trzeba przyjeżdżać do Warszawy. - Wystarczy otworzyć internet, wejść na stronę polin.pl i tam będą linki do naszego wirtualnego spaceru po wystawie, lekcji na żywo w kilku wersjach oraz platformy historie polin - mówi w Jedynce prof. Dariusz Stola, dyrektor muzeum.

Prawda i mity o łuszczycy. To nie jest trąd

Prawda i mity o łuszczycy. "To nie jest trąd"

Osoby chore na łuszczycę są wyrzucane z basenów, nie przyjmowane na zabiegi kosmetyczne, a czasami tracą nawet z tego powodu pracę. - Łuszczyca nie jest chorobą zakaźną. Jest uwarunkowana genetycznie, wpływ mają też czynniki środowiskowe. Nie znamy dokładnie jej przyczyny - mówi prof. Lidia Rudnicka, dermatolog.

Reżyserka filmu Joanna: najważniejsze były dla mnie emocje tytułowej bohaterki

Reżyserka filmu "Joanna": najważniejsze były dla mnie emocje tytułowej bohaterki

- Nie chciałam zbędnych słów, które byłyby jedynie częścią informacyjną. Gdy widziałam na twarzy Joanny reakcję na to, co mówi jej lekarz, to nie potrzebowałam już tego słyszeć - mówiła w Jedynce Aneta Kopacz, reżyserka filmu dokumentalnego o Joannie Sałydze, autorce znanego bloga "Chustka", u której zdiagnozowano raka.