Słuchaj
więcej

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

29.12.2011 07:00
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
Audio
  • 13'40
    Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku i na ostatki. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

A jak zrobić dietetyczne faworki, czyli takie bez masła i bez śmietany? Radzi mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio. – Cztery żółtka wbijamy do szklanki, do drugiej szklanki tyle samo wlewamy jasnego piwa – tłumaczy gość Jedynki. Piwo zstępuje spirytus. – Najlepsze jest to z imbirem. Wtedy te faworki mają taki pikantny posmak – dodaje. Rezygnujemy tym samym z masła i ze śmietany. – Do tego dodajemy mniej więcej czubatą szklankę mąki – tłumaczy Małgorzata Puzio. Najlepiej mąki jasnej, typu 500 lub 450. – Wtedy zagniatamy dosyć długo ciasto. Ja do każdego ciasta dodaję szczyptę soli – zdradza ekspert.

Aby faworki były chrupiące, należy do ciasta wprowadzić powietrze. – Dobrze jest przesiać mąkę z wysoka w sicie. Dawniej mąkę stawiano na piecu, żeby była gorąca i później ja przesiewano – opowiada. Ciasto należy ugniatać kilka minut. – Ciasto dostanie pęcherzyków i to jest już bardzo dobry półprodukt do faworków – twierdzi kucharka.

Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, formujemy i smażymy. – W dużej ilości oliwy. Ja smażę na oleju plus masło klarowane. Jedna osoba wrzuca, a druga je szybko wyjmuje, żeby się nie spaliły – tłumaczy gość Jedynki.

Jak zrobić klarowane masło? – Kupujemy dobrej jakości masło. Takie, które ma minimum 82 proc, tłuszcz rozpuszczasz na małym ogniu na patelni. Potem czekasz, aż się ostudzi. Całą pianę i te wszystkie farfocle wyrzucasz, a resztę zlewasz do słoika – podpowiada mistrzyni kulinarna Małgorzata Puzio.

A tym, którzy za faworkami nie przepadają, podajemy przepis na piernik według Małgosi Puzio:

1,5 szklanki tartego jabłka podduszonego

2 szklanki mąki tortowej

Szklanka brązowego cukru

Łyżka miodu

0,5 kostki rozpuszczonego masła (wlewamy do masy ostudzone!)

Przyprawy korzenne

2 łyżeczki sody

Bakalie

Ewewntualnie jajko

Pieczemy 30-40 minut w piekarniku, z termoobiegiem 180 st.

Rozmawiali i o przepisy dopytywali Karolina Rożej i Roman Czejarek.

(mb)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Henryk Sienkiewicz

Czytaj także

Wino i piwo ukryte w obiedzie

15.12.2010 19:00
Alkohole są doskonałym dodatkiem do potraw nie tylko jako trunki, także jako przyprawy, kiedy doskonale wydobywają ukryte smaczki. Doskonale pasują np. do korzennej karkówki w sosie miodowo-piwnym.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodki suflet korzenny

24.12.2010 14:45
Suflety to ciasta wymagające dużej cierpliwości i wytrwałości przy przygotowaniu. Rozkoszny smak jaki posiadają wynagradza jednak z nawiązką wszystkie trudy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Faworki po liońsku na tłusty wtorek

03.03.2011 17:34
We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gotujemy i... smakujemy!

26.04.2011 01:00
Mamy nadzieję, że minione świąteczne dni tylko rozbudziły Wasze apetyty i najbliższe wieczory bardzo chętnie spędzicie z nami w... kuchni, zapraszamy!
rozwiń zwiń