Słuchaj
więcej

Chcesz schudnąć? Genodieta może ci pomóc

10.02.2014 17:30
Nutrigenomika wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z nutriami, no chyba, że chcielibyśmy je odchudzić. - Jest to dostosowanie sposób żywienia do tego, jakie mamy geny w organizmie - mówiła w radiowej Jedynce dr Katarzyna Okręglicka, fizjolog żywienia. Wraz z Arturem Lubasem, trenerem osobistym opowiadali o diecie profilowanej w oparciu o DNA.
Audio
  • 15'44
    Goście radiowej Jedynki o "genodiecie" (Cztery pory roku/Jedynka)

Próbowałaś diety tysiąc kalorii - zero kartofli, serek wiejski na śniadanie obiad i kolację, szklanka wody zamiast...? Nadal nie możesz zrzucić wagi? Może to nie jest kwestia niekonsekwencji, czy braku ruchu, a twoich genów?

Zatem czas na testy. - Pobieramy próbki naszych komórek z jamy ustnej na patyczku. Wysyłamy do laboratorium, w którym określa się profile genetyczne - tłumaczyła Katarzyna Okręglicka w "Czterech porach roku". Dzięki takiemu badaniu możemy wskazać, ile energii powinno pochodzić z poszczególnych makroskładników. - Bo może się zdarzyć, że nasz organizm lepiej wykorzystuje energię z tłuszczów niż z węglowodanów - zaznaczyła.

Polecamy nasz serwis dotyczący zdrowia >>>

Kiedy nasza "mapa genetyczna" będzie już nakreślona, możemy precyzyjnie ukierunkować dietę. - Uzyskujemy informacje czy lepsze są dla nas: produkty zbożowe, skrobiowe, czy jednak oliwa i tłuste ryby, a może chudy nabiał lub mięso - wyliczała doktor. Czyli standardowo dowiemy się, że należy jeść czegoś mniej niż więcej. Ale skoro mamy jeść mniej, to lepiej być pewnym, że wyrzeczenie nie jest daremne. Tak jak wysiłek fizyczny, który powinien towarzyszyć konsekwentnemu odchudzaniu.

Testy DNA mogą też sprofilować rodzaj ćwiczeń, które powinniśmy wykonywać. - Określone geny warunkują odmienną reakcję na różne rodzaje treningów - mówił trener osobisty Artur Lubas. Niestety wykonanie takich badań nie jest tanie. Dlatego zanim się na nie zdecydujemy, warto wpierw określić poziom naszej determinacji. Pamiętajmy, że dieta cud nie istnieje. Bez systematycznych ćwiczeń i wyrzeczeń żywieniowych wiele nie zdziałamy. Choćbyśmy w genach czuli, że nutrigenomika to nie tylko nutriom w odchudzaniu pomaga.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00.

(pkur/tj)

Zobacz więcej na temat: dieta DNA zdrowie żywność
Komentarze1
aby dodać komentarz
l_janowski@hotmail.com2014-03-17 18:22 Zgłoś
czy ktos sie orientuje, gdzie mozna wykonac takie badania DNA?
Henryk Sienkiewicz

Czytaj także

Jedz bób i bądź zdrowy

17.09.2013 07:00
- Osoby, które decydują się na dietę wegetariańską, powinny pamiętać, że bób to świetne źródła wapnia i białka - radzi w audycji Smaki zdrowia dietetyk Małgorzata Różańska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Postanowienia noworoczne, czyli drobna zmiana w jedzeniu i wielki efekt w życiu

30.12.2013 15:52
- Nie chodzi o to, żeby od nowego roku przejść na drakońską dietę. To bardzo złe rozwiązanie. Chodzi o wyrobienie w sobie pewnych nawyków, które już po kilku miesiącach będą procentowały – radziła w Trójce psycholog Urszula Kwiatek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzięki tej diecie można być szczupłym i zdrowym

04.01.2014 16:25
Po świąteczno-sylwestrowych szaleństwach niejedna pani i niejeden pan nie mogą zmieścić się w dotychczas pasujące do figury ubrania. Ale można szybko i bez szwanku na zdrowiu poprawić linię.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co zawierają zupki błyskawiczne?

22.01.2014 10:00
Polacy na potęgę spożywają tzw. "zupki chińskie". W czwartkowym "Poranku OnLine" przyjrzymy się ich składowi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ocean umiera. Nie kupuj zagrożonych wyginięciem gatunków ryb

27.01.2014 18:00
Lubisz ryby? Bądź ich świadomym konsumentem. Restauratorka Agnieszka Kręglicka - ambasadorka akcji Greenpeace "Dobra Ryba” - opowiadała, jak możemy pomóc w ochronie oceanicznej fauny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzmy to, na co jest sezon

01.02.2014 22:00
Kupując zimą nowalijki trzeba mieć świadomość, że pochodzą z produkcji szklarniowej i ich wartość odżywcza jest taka sobie. Anna Popek zachęca, by - przykładem naszych przodków - jeść produkty, które są w danej chwili świeże. Na przykład zrobić zupę z dyni i gruszki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy wiemy co jemy?

09.02.2014 14:54
W poniedziałkowe popołudnie zapraszamy do Czwórki na rozmowę o zdrowym odżywianiu uczniów.
rozwiń zwiń