Słuchaj
więcej

Największy przekręt żywnościowy XX wieku

20.05.2013 17:00
"Nie jedz mięsa i masła, bo zawarty w tych produktach cholesterol jest szkodliwy. Lepiej jedz margarynę, która nie ma cholesterolu". Takie ostrzeżenia i zachęty słyszymy z reklam. Okazuje się, że to nieprawda.
Audio
  • 15'38
    Krystyna Naszkowska oraz dietetyk Agata Ziemnicka o największych mitach żywnościowych (Cztery pory roku)/Jedynko)
Największy przekręt żywnościowy XX wieku
Foto: sxc.hu

Nasza wiedza na temat żywności cały czas się zmienia, bo cały czas trwają badania i dochodzi się do nowych odkryć. Jednak powszechna wiedza na tematy żywieniowe jest kształtowana głównie pod wpływem reklam i tego, co powie jeden lub drugi celebryta w telewizji.
Krystyna Naszkowska, autorka książki "Jedz co chcesz. Sąd nad polskim stołem" uważa, że wiedza specjalistów, osób mających ogromną wiedzę na temat żywności, często nie przedostaje się do opinii publicznej. Nie przedostaje się z różnych powodów, ale głównie dlatego, że nie pozwalają na to wielkie grupy lobbingowe, posiadające wielkie pieniądze.

Krystyna
Krystyna Naszkowska (L) oraz Agata Ziemnicka (P)

Przykładem jest przemysł olejarski, który ma wielkie pieniądze, dużo większe niż przemysł mleczarski, który produkuje masło. Dlatego wszędzie słyszymy, że powinno się jeść margarynę zamiast masła. - Ja uważam to za sprawę wręcz kryminalną, bo nie powinno się mówić, że dzieci powinny jeść tylko margarynę - mówi Naszkowska w radiowej Jedynce.
Zwraca uwagę, że jeszcze bogatszy przemysł farmaceutyczny wmawia ludziom, że cholesterol jest naszym potwornym wrogiem, dlatego powinniśmy łykać suplementy diety, żeby walczyć z cholesterolem, który dostaje się do organizmu człowieka z jajami, mięsem, smalcem czy masłem. I to jest - zdaniem gościa "Czterech pór roku" największe oszustwo. - Naukowcy doskonale wiedzą, że cholesterol, który jemy z produktami zwierzęcymi nie odkłada się organizmie człowieka. Odkłada się ten, który produkuje wątroba. Fobia antycholesterolowa, rozpętana na przełomie lat 50., i 60. jest największym przekrętem XX wieku, wywołanym na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i olejarskiego - mówi.  
Kolejnym mitem jest pogląd, że jaja szkodzą, bo też są pełne cholesterolu. - Jaja możemy jeść w dowolnej ilości, są zupełnie nieszkodliwe - mówi dietetyk Agata Ziemnicka. I zachęca do jedzenia jaj. Choć niektórzy lekarze dalej powielają mity ostrzegając starszych ludzi przed jedzeniem jajek, mimo to, że Amerykanie już dawno odwołali propagowane kiedyś stwierdzenie, że jaja szkodzą.
Już tak prosto nie jest z mlekiem. W zależności od wieku i stanu zdrowia trzeba z mlekiem uważać. Jedni piją je w dowolnych ilościach i czują się świetnie, innym może zaszkodzić. To bardzo indywidualna sprawa. Większość po wypiciu mleka źle się czuje. Małe dzieci w ogóle nie powinny pić mleka zwierzęcego, bo za dużo jest w nim potasu i białka. - Natomiast produkty powstające z przetworzenia mleka, które są fermentowane, są zupełnie inne, ponieważ cukier, który niezbyt dobrze się wchłania jest przez bakterie przetwarzany. Dlatego jogurty, kefiry, czy maślanka są zdecydowanie lepiej wchłaniane niż surowe mleko.
Krystyna Naszkowska jest też sceptyczna wobec żywności ekologicznej. Powołując się na badania twierdzi, że ta żywność niczym nie różni się od powszechnie dostępnej. A to dlatego, że nawet, jeśli nie używa się środków ochrony roślin, to rośliny ekologiczne dojrzewają w tym samym środowisku co inne rośliny. Czerpią tę samą wodę, powietrze też jest to samo.
Posłuchaj całej rozmowy, w której poruszono również temat żywności genetycznie modyfikowanej GMO.
Rozmawiał Roman Czejarek.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Henryk Sienkiewicz

Czytaj także

Bułeczka na zdrowie? Lepiej poczytaj etykiety

23.04.2013 14:48
Lepsza jest twarda skórka czy miękka? Ciemny chleb jest naturalny czy barwiony? A może chrupki? Zarówno jasny, jak i ciemny mają swoich zwolenników - z gustami się nie dyskutuje, ale nie każdy rodzaj pieczywa służy naszemu zdrowiu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy walczą z nadwagą, a firmy na tym zarabiają

24.04.2013 09:18
Liczba firm specjalizujących się w leczeniu otyłości rośnie z miesiąca na miesiąc - podaje "Puls Biznesu".
rozwiń zwiń

Czytaj także

W Europie brakuje mleka. Winni są Chińczycy

09.05.2013 12:06
Rząd Holandii zbada zwiększony popyt na mleko w proszku dla niemowląt oraz ewentualny nielegalny eksport do Chin. Sytuacja doprowadziła do braku niektórych marek tego produktu na europejskim rynku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czechy: pomimo nagonki, kupują polską żywność

10.05.2013 10:07
- Czesi nic nie robią sobie z krytycznych opinii mediów i nadal kupują tańszą polską żywność - piszą Hospodařské noviny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rewolucja w rolnictwie? Nowa odmiana zboża!

13.05.2013 08:43
"Superpszenica" ma zapewnić znacznie większe zbiory. Nową odmianę zboża wyhodowali naukowcy z brytyjskiego Cambridge.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Receptura coca-coli na eBayu? Właściciel chce za nią 5 mln dol.

16.05.2013 15:31
Na internetową aukcję trafił przepis na jeden z najpopularniejszych napojów świata. Producent zapewnia jednak, że prawdziwą recepturę trzyma w sejfie
rozwiń zwiń