Dobra, kolorowa dieta ratunkiem przed licznymi chorobami

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2017 21:41
- Zadbajmy o odpowiednią ilość warzyw i owoców na naszych talerzach, bo one stanowią dla nas ochronę. Mięso, kasze i inne produkty są dodatkiem - mówi dr Ewa Chojnowska, dietetyk.
Audio
  • Nowotwór jelita grubego - diagnostyka i leczenie (Eureka/ Jedynka)
Co roku 14 tys. Polaków zapada na raka jelita grubego a diagnozuje się go u ponad 400 tys. Europejczyków rocznie, z czego połowa umiera. Tylko wczesne rozpoznanie daje dużą szansę wyleczenia i przeżycia
Co roku 14 tys. Polaków zapada na raka jelita grubego a diagnozuje się go u ponad 400 tys. Europejczyków rocznie, z czego połowa umiera. Tylko wczesne rozpoznanie daje dużą szansę wyleczenia i przeżyciaFoto: sebra/ Shutterstock

Jelito grube jest bardzo ważnym elementem naszego przewodu pokarmowego, odpowiadającym za końcowy etap procesu trawienia i chłonienia pokarmu, jak wyjaśnia gość Jedynki. To również istotne miejsce, w których dochodzi do procesów metabolicznych w oparciu o szereg bakterii. - Zaburzenia w obrębie tej flory skutkują licznymi chorobami np. cukrzycą, otyłością, nadwagą. Rak jelita grubego rozwija się przez wiele lat i bardzo długo nie ma z tego powodu żadnych objawów, natomiast to, co może nas zaniepokoić, to pojawiający się ból w obrębie jamy brzusznej lub krew w stolcu - opowiada lekarz.

Jak w większości nowotworów, na przyczyny występowania tej choroby wpływ ma wiele złożonych czynników. - Wiemy na pewno, że jest to jeden z tych raków, który w znacznej mierze zależy od naszego trybu życia. Dieta oparta o czerwone mięso, zawierająca mało owoców i warzyw w niezwykły sposób sprzyja rozwojowi raka jelita grubego - podkreśla chirurg.

Jak dietą można wzmocnić leczenie? Na jakie elementy stylu życia powinniśmy zwrócić uwagę, by w przyszłości uniknąć powikłań zdrowotnych? O tym więcej w dołączonym do artykułu nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr n. med. Tomasz Olesiński (specjalista chirurgii ogólnej i onkologicznej w Klinice Gastroenterologii Onkologicznej, Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie), dr Ewa Chojnowska (dietetyk)

Data emisji: 7.09.2017

Godzina emisji: 19.08

sm/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Lekarze znają sposób, by skuteczniej walczyć z rakiem

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2017 21:03
- Układ odpornościowy z jednej strony walczy z nowotworem, ale ma też w sobie elementy służące do gojenia ran i pomagające rakowi. Musimy nauczyć się stymulować część antynowotworową, a wyłączać tę, która mu pomaga - mówi dr hab. Radosław Zagożdżon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gen genowi nierówny. Wady i mutacje, o jakich warto wiedzieć

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2017 00:01
- Nowotwory dziedziczne pojawiają się znacznie wcześniej niż te, które nie są związane z genami - mówi prof. Krystian Jażdżewski, endokrynolog.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Częsty i wstydliwy nowotwór. Jak leczyć raka prostaty?

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 20:47
- Rak stercza występuje w bardzo trudnym chirurgicznie obszarze, więc wykonywanie bezkrytyczne operacji wiąże się z bardzo przykrymi konsekwencjami. Dlatego tak ważna jest diagnostyka, pozwalająca wyciąć tylko tyle, ile potrzeba - mówi prof. Jacek Dobruch, urolog.
rozwiń zwiń