Nie kop grzyba, bo szkodzisz! Czyli jak zbierać grzyby

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 12:08
- Nie idźmy do lasu z kijem i nie zbierajmy starych grzybów - apelował w "Podwójnym espresso" edukator z Nadleśnictwa Tomaszów Tomasz Kotowicz. Na wycieczkę do lasu na pięknym Roztoczu, w szczycie sezonu na grzyby, wybrali się dziennikarze Jedynki Monika Tarka i Robert Kilen.
Audio
Borowik
BorowikFoto: Andrzej Gralewski/Polskie Radio

- Nie zbierajmy grzybów starych, bo momentalnie po zerwaniu przechodzą w stan gnilny. Grzybiarze biorą je, żeby się pochwalić "zobacz jakiego dużego grzyba znalazłem" - mówi edukator. Potem po przyniesieniu ich do domu taki grzyb nie nadaje się do jedzenia. Nie zbierajmy też grzybów młodych.

Tomasz Kotowicz zwracał też uwagę na to, że grzybiarze często niszczą grzybnię, a potem za rok dziwią się, dlaczego grzybów w lesie jest mniej niż ostatnio. - Zdarza się, że grzybiarz idzie, widzi grzyba i kopnie go bo nie chce się schylać. Albo rozgrabia ściółkę kijem, dwa grzyby znajdzie a dwóch innych nie zauważy i zniszczy. Nie róbmy tak - apeluje strażnik leśny.

Do czego zdolny jest grzybiarz, jak rozpoznać grzyby jadalne i jak długo grzyby mogą leżeć w koszyku. O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Tomasz Kotowicz (strażnik leśny, edukator)

Data emisji: 14.09.2017

Godzina emisji: 5.40

ag/kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Warto pójść na grzyby. Są nawet trufle

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2015 13:06
W lesie są grzyby, choć zbiory nie są tak obfite jak w poprzednich latach. Różnie jest też w różnych regionach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Leśne zapachy pomogą w walce z jesienną chandrą

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2016 12:20
Gdy temperatura spada, a dni stają się coraz krótsze, często dopada nas przygnębienie. Lekarstwem na kiepski nastrój może być aromaterapia, i to nie tylko ta z wykorzystaniem egzotycznych olejków zapachowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odchudzają i zapobiegają nowotworom. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2016 16:13
Małe i niepozorne grzyby, które oskarżane były o brak wartości odżywczych, obaliły mit o ich znikomym znaczeniu. Dziś doceniane są nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni, ale też dlatego, że zapewniają nam zdrowie, szczupła sylwetkę i chronią przed chorobami.
rozwiń zwiń