X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Informacyjna Agencja Radiowa

Rozpoczyna się festiwal filmów kulinarnych

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 19:16
O szampanie, który niekoniecznie musi być rodzaju męskiego, o sekretach najbardziej cenionej restauracji na Ziemi, o maniakalnych smakoszach, subkulturze foodies. Wszystko to na rozpoczynającym się dziś 6. przeglądzie filmów kulinarnych "Kuchnia+ Food Film Fest".
Rozpoczyna się festiwal filmów kulinarnych
Foto: flickr/ pallavi_damera

W kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też to, skąd jedzenie się wzięło i kto je przygotował. Dlatego organizatorzy prowokują do zastanowienia się nad społecznym znaczeniem jedzenia - mówi IAR Marta Szwakopf, szefowa kanału Kuchnia+, organizatora festiwalu. Chcieliśmy zwrócić uwagę na to, skąd bierze się to co pojawia się na naszym stole. Na festiwalu pojawi się więc ważny film, który wywołał dyskusję w USA, "FoodChain$. Rolnik czy niewolnik?”. Nie ma powszechnej edukacji na temat tego, jak ważne jest pochodzenie żywności, więc szczególnie ludzie młodzi powinni interesować się tym tematem - dodaje Marta Szwakopf.
Tegoroczny festiwal to wielka gratka dla miłośników kuchni azjatyckiej. Będą filmy o kuchni japońskiej, tajwańskiej i chińskiej.
Ale festiwal to nie tylko 13 filmów, pokazywanych w ciągu trzech dni, jednocześnie w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. To także warsztaty, spotkania z ekspertami, no i oczywiście ...jedzenie.
Będzie kolacja zainspirowana filmami i niedzielne warszawskie śniadanie, pokazujące bogactwo lokalnych polskich producentów. W ubiegłym roku zgromadziło ponad 200 osób, w tym - będzie podobnie. Od początku bowiem partnerem festiwalu jest warszawski oddział międzynarodowej organizacji Slow Food, promującej dobry smak i lokalne jedzenie.
Szefowa oddziału Lucyna Zembowicz podkreśla, że widzowie będą mogli w praktyce zobaczyć, co to znaczy być świadomym konsumentem. Jak podkreśla, slowfoodowy znaczy "pochodzący stąd" i związany z lokalną tradycją. Stąd bohaterami śniadania będą lokalni producenci wytwarzający produkty wysokiej jakości. W tym roku po raz pierwszy pojawią się na śniadaniu dania warszawskich szefów kuchni.
Tegoroczny program składa się z 13 filmów. Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce. Od dziś (21.11) do niedzieli: pokazy będą się odbywały warszawskim Kinie Kultura, poznańskim Starym Browarze, wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty i gdańskim Kinoporcie. W tym roku filmy kulinarne pokazane zostaną po raz pierwszy także w Krakowie - w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha.

Ir