X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Informacyjna Agencja Radiowa

Szwajcaria: potrawy z owadów w sklepach

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2017 14:18

Od jutra (01.05) w większości szwajcarskich sklepów spożywczych będzie można kupić potrawy z owadów. Jako pierwszy kraj w Europie Szwajcaria dopuściła spożywanie mącznika w stadium larwy, świerszcza i szarańczy wędrownej.

Potrawy z owadów muszą być produkowane według ścisłych standardów żywieniowych - informuje Federalny Urząd Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Szwajcarii. Badania wykazały, że spożywanie tych trzech rodzajów insektów jest bezpieczne dla człowieka. Na opakowaniach musi być dokładna informacja, z jakiego rodzaju owadów jest przygotowany produkt oraz czy może wywołać alergię.

Od jutra można będzie spróbować larw mącznika, które smakują jak orzechy, świerszczy, które są podobne w smaku do popcornu czy szarańczy - smakującej jak mięso z kurczaka.

IAR

Zachęcamy do śledzenia nas na Twitterze. Więcej i najwięcej wiadomości IAR po wykupieniu dostępu do serwisu.