Od jutra (01.05) w większości szwajcarskich sklepów spożywczych będzie można kupić potrawy z owadów. Jako pierwszy kraj w Europie Szwajcaria dopuściła spożywanie mącznika w stadium larwy, świerszcza i szarańczy wędrownej.
Potrawy z owadów muszą być produkowane według ścisłych standardów żywieniowych - informuje Federalny Urząd Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Szwajcarii. Badania wykazały, że spożywanie tych trzech rodzajów insektów jest bezpieczne dla człowieka. Na opakowaniach musi być dokładna informacja, z jakiego rodzaju owadów jest przygotowany produkt oraz czy może wywołać alergię.
Od jutra można będzie spróbować larw mącznika, które smakują jak orzechy, świerszczy, które są podobne w smaku do popcornu czy szarańczy - smakującej jak mięso z kurczaka.
IAR
Zachęcamy do śledzenia nas na Twitterze. Więcej i najwięcej wiadomości IAR po wykupieniu dostępu do serwisu.