Gdy smakosz staje się przestępcą

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2015 21:50
W "Drodze przez mąkę" zapraszamy na dziennikarskie śledztwo na temat granic prawa, plątaniny regulacji i norm dotyczących żywności.
Gdy smakosz staje się przestępcą
Foto: Glow Images

Chcemy jeść "slow", kupować żywność "od rolnika", poznawać lokalne smaki. Cenimy cydr od drobnych producentów, sery zagrodowe, domowe wędliny. Niestety, w większości wypadków, jedząc... łamiemy prawo. Bo na przykład wędząc złowionego na wędkę okonia, nasz rybak uprawia "przetwórstwo rybne". A sadownik, sprzedając jabłko przekrojone na pół - staje się "zakładem przetwórstwa owoców".

***

Na audycję "Droga przez mąkę - w sobotę (28.03) w godz. 11.30-12.00 - zaprasza Łukasz Modelski.

mc

Zobacz więcej na temat: kulinaria prawo
Czytaj także

Curnonsky. Smakosz samobójca?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 14:00
- Curnonsky zalecał, by nigdy nie nadskakiwać piękności, która nie jest łakoma, bo popełni się nie tylko błąd psychologiczny, ale i fizjologiczny - o francuskim "Księciu Smakoszy" opowiadała Ewa Wieleżyńska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wielki głód we włoskim raju

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 16:00
- Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch.
rozwiń zwiń