Bryja, tłukno i polewki, czyli kuchnia Słowian

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2015 18:25
Czy wiemy, co jadali Słowianie, czy to tylko domysły? Jakie są historyczne źródła do poznania ich kulinarnej historii?
Czy współczesna polska kuchnia ma coś wspólnego z menu naszych słowiańskich przodków?
Czy współczesna polska kuchnia ma coś wspólnego z menu naszych słowiańskich przodków?Foto: EME/Pixabay, lic. CC

Jak powstawało tłukno, jak smakowała bryja i czy kuchnię Słowian da się dziś odtworzyć - m.in. o tym porozmawiamy z archeolożką i pasjonatką kulinarną Joanną Lorynowicz.

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (25.04) w godz. 11.30-12.00 zaprasza Łukasz Modelski.

jp/mc

Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKA
Czytaj także

Wielki głód we włoskim raju

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 16:00
- Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy można zjeść jajko Kolumba?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2015 20:00
Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nieznana historia wina z amfory

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2015 16:00
Odpryskiem mody na wina naturalne stał się dziś powrót amfory. A wszystko zaczęło się 8 tysięcy lat temu na południu Gruzji.
rozwiń zwiń