XX-wieczne rewolucje kuchni brytyjskiej

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 18:08
Bohaterką "Drogi przez mąkę" będzie Elizabeth David, słynna brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich.
Jak brzmi przepis na kuchnię brytyjską wg Elizabeth David?
Jak brzmi przepis na kuchnię brytyjską wg Elizabeth David?Foto: Pixabay/domena publiczna

To Elizabeth David na nowo zbudowała kuchnię brytyjską, otworzyła ją na bogactwo rejonu Morza Śródziemnego: pomidory, bakłażany, czosnek. Przypomnimy także obsesję David na punkcie lodów i lodu…

***
Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (13.02) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

jp/mk

Zobacz więcej na temat: kulinaria Wielka Brytania
Czytaj także

Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 13:00
- W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zabójczy oddech Mussoliniego

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 13:00
O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń