Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 12:00
- Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej.
Audio
  • Z Katarzyną Kaźmierską o kuchni chilijskiej rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Na zdj. morskie graffiti w Santiago de Chile
Na zdj. morskie graffiti w Santiago de ChileFoto: Kuruman/Flickr/lic. CC BY 2.0

- Prawie 4300 kilometrów wybrzeża, zatem jest w czym wybierać - zwracała uwagę Katarzyna Kaźmierska na najbardziej charakterystyczną cechę kuchni z Chile: przeważają w niej ryby i owoce morza. Jak mówiła, wśród tych morskich specjałów są także rzeczy mniej oczywiste. Choćby małże locos, czyli szalone.

Na czym polegają kontrowersje wokół marynowania ryby przy ceviche? Dlaczego pisco wywołuje spór graniczny między Chile a Peru? Jak smakuje merkén? W rozmowie również o tym, jak chilijska kuchnia wpływa na kulturę tego kraju oraz – o restauracjach stołecznego Santiago.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Katarzyna Kaźmierska (Ambasada Republiki Chile w Warszawie)

Data emisji: 23.07.2016

Godzina emisji: 10.00

jp/ob

Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Minta odczarowuje śniadaniową monotonię

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2016 15:00
- Choć wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to bardzo często je lekceważymy, jedząc w pośpiechu lub dzień w dzień to samo - mówiła w Dwójce kulinarna blogerka Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń