Jagiellonki i kapłon. Zaglądamy do XVI-wiecznej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 17:15
- Jeden z przepisów będzie opierał się na korespondencji między siostrami Zygmunta Augusta, które podróżowały po Europie – powiedział prof. Jarosław Dumanowski, odpowiedzialny za rekonstrukcję uczty po podpisaniu Unii Lubelskiej, która odbędzie się 8 września podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.
Audio
  • Jagiellonki i kapłon. Zaglądamy do XVI-wiecznej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: strecosa/pixabay/CC0 Creative Commons

- Wśród korespondencji Jagiellonek można znaleźć fragment listu z 1568 roku, w którym znalazł się przepis na kapłon w winie muszkatołowym. Jest to danie jednocześnie delikatne i tłuste, które podaje się w estetyce kontrastowej-korzennej, zawierającej cukier, migdały, goździki i cynamon. Taka fuzja smaków, która opiera się na zmianie pierwotnego smaku głównego składnika, odbiega od obowiązujących dziś norm. Mamy teraz inną estetykę opierającą się na szacunku dla produktu i jednolitości smaków. Ciekawy jestem, jak z tym wyzwaniem poradzą sobie kucharze – dodał prof. Jarosław Dumanowski.

Z audycji dowiemy się również, jakie inne dania pojawią się podczas rekonstruowanej uczty, a także jacy mistrzowie europejskiej kuchni zostali zaangażowani do tego projektu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego przy Wydziale Historycznym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu)

Data emisji: 26.08.2017

Godzina emisji: 10.00

mz/mg

Czytaj także

Grzech łakomstwa ukarany. Kulinaria w twórczości Alphonse'a Daudeta

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2017 14:30
- Ta historia nie mogła się skończyć dla ojca Balaguere'a dobrze - podkreślał dr Paweł Milcarek, opowiadając w "Drodze przez mąkę" o bohaterze jednego z opowiadań francuskiego pisarza, poety i publicysty.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak ustrzec się przed winem fałszywym?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2017 12:00
W "Drodze przez mąkę" o fałszowaniu wina rozmawialiśmy z Michałem Bardelem - redaktorem naczelnym magazynu "Czas Wina".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2017 12:00
W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej.
rozwiń zwiń