Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2017 17:00
W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski".
Audio
  • Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Fragment okładki książki Dwudziestolecie od kuchni
Fragment okładki książki "Dwudziestolecie od kuchni"Foto: materiały prasowe Społecznego Instytutu Wydawniczego Znak

Arystokratyczne rauty autorka zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

x 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski")

Data emisji: 7.10.2017

Godzina emisji: 12.00

materiały prasowe/bch/mz/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jagiellonki i kapłon. Zaglądamy do XVI-wiecznej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 17:15
- Jeden z przepisów będzie opierał się na korespondencji między siostrami Zygmunta Augusta, które podróżowały po Europie – powiedział prof. Jarosław Dumanowski, odpowiedzialny za rekonstrukcję uczty po podpisaniu Unii Lubelskiej, która odbędzie się 8 września podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2017 20:00
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2017 18:31
O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2017 12:30
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września.
rozwiń zwiń